Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 7 juli 2011

Kosten wegen niet op tegen baten extra buslijn De Hoef

De extra buslijn in De Hoef, nr. 205, die per februari 2010 als proef van twee jaar is gaan rijden, blijkt na evaluatie niet rendabel te zijn. De kosten wegen niet op tegen de baten vanwege de lage bezetting van de buslijn. Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag 5 juli besloten per december 2011 de buslijn stop te zetten. De gemeente zal er bij de Provincie Noord-Holland op aandringen, te zorgen voor een goede ontsluiting van De Hoef in de dienstregeling 2012.

Wethouder Duurzaamheid en Bereikbaarheid Jan Nagengast (CDA): 'Een goede bereikbaarheid vinden wij erg belangrijk voor de stad. Het openbaar vervoer speelt hierin een grote rol. En niet te vergeten: openbaar vervoer is ook heel duurzaam. Vanuit de gemeente zullen we nadrukkelijk aandringen bij zowel de provincie als bij het Regionaal Overleg Consumentenorganisaties Openbaar Vervoer op een goede ontsluiting van de gehele stad.'

De invoering van een extra buslijn was, na veel overleggen in de buurt, een verbetering zowel van de bereikbaarheid van bewoners van De Vleugels, Van Ostadelaan en Van der Veldelaan als van de verkeersveiligheid op de Hobbemalaan en nadrukkelijk ter hoogte van basisschool De Driemaster.

Onderzoek

Uit de gehouden enquête blijkt dat een merendeel van de inwoners van De Hoef positief staan tegenover de huidige buslijnen 5 en 205. Minder positief blijven actiecomité Hobbelveilig en de directeur en verkeersouders van basisschool De Driemaster omdat zij van mening zijn dat er helemaal geen bussen voor de school moeten rijden. Uit telgegevens van Connexxion blijkt dat er geen grote toename is en dat deze buslijnen ten opzichte van andere stadslijnen in Alkmaar de laagste bezetting hebben. Heel vaak rijdt de bus met minder dan vijf mensen per rit, of zelfs met helemaal geen passagiers.

De provincie is verantwoordelijk voor het busvervoer in Alkmaar. Zij heeft een bezuinigingstaakstelling van 10 miljoen structureel per jaar voor het openbaar vervoer.




Gemeente Alkmaar