Ingezonden persbericht


Den Haag , 7 juli 2011

Vragen van de leden Timmermans en Dikkers (beiden PvdA) over het staken van het juridische onderzoek naar massaverkrachting in Oost-Congo

aan de minister en de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken


1. Bent u bekend met de berichten dat Congo een juridisch onderzoek naar de massaverkrachting in Walikla in Oost-Congo vorig jaar zomer heeft opgeschort?


2. Indien ja, wanneer is deze informatie bij u bekend geworden?


3. Deelt u de mening van VN-commissaris voor de mensenrechten, Navi Pillay, dat de Congolese regering blijvend actie moet ondernemen om het onderzoek, de berechting en de arrestaties van diegenen die verantwoordelijke zijn voor deze gruweldaden rond te krijgen?


4. Kunt u aangeven of de VN (MONUSCO) extra maatregelen heeft getroffen in de provincie Zuid- Kivu, waar in juni jl. Congolese regeringssoldaten circa 120 vrouwen hebben verkracht? Indien nee, kunt u aangeven of burgers gevaar lopen in deze provincie?


5. Bent u van mening dat het mandaat van MONUSCO Congolese burgers in voldoende mate bescherming kan bieden? Indien ja, waaruit blijkt dit? Indien nee, welke maatregelen zouden er getroffen moeten worden om MONUSCO beter in staat te stellen om de bescherming van burgers te garanderen?


6. Kunt u aangeven welke door Nederland gefinancierde activiteiten/projecten/fondsen bijdragen aan het tegengaan van seksueel geweld tegen vrouwen in Congo ? Welke Nederlandse activiteiten/projecten/fondsen die bijdragen aan het tegengaan van seksueel geweld tegen vrouwen in Congo gaan verdwijnen nu Congo van de landenlijst wordt gehaald?


7. Kunt u aangeven welke rol Nederland speelt in Oost- Congo met betrekking tot de gemeenschappelijke activiteiten van verschillende donoren? Indien Nederland geen of een verminderde rol speelt, welke donoren nemen deze projecten over?


8. Deelt u de mening dat beleid gericht op het gebruik van sexueel geweld als oorlogsinstrument meer aandacht en een hogere prioriteit moet krijgen? Deelt u de mening dat dit niet alleen omwille van de talloze slachtoffers, maar ook vanwege de noodzakelijke conflictbeheersing zeer dringend noodzakelijk is? Zo ja, wat gaat u er aan doen om ervoor te zorgen dat dit gebeurt, ook met Nederlandse inspanningen?

Trouw 07 juli 2011- Onderzoek verkrachtingen gestaakt

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag




Ingezonden persbericht