Ingezonden persbericht

Aon: Gevolgen beleggingsbeleid onderbelicht in pensioenakkoord


- Oude en nieuwe pensioenrechten kunnen niet worden vermengd
- Beleggingsbeleid complexer

- Kosten vermogensbeheer hoger

Rotterdam, 7 juli 2011 - Het beleggingsbeleid krijgt onvoldoende aandacht in het nieuwe pensioenakkoord dat de sociale partners vorige maand hebben gesloten. Door het akkoord moeten de opgebouwde rechten veiliggesteld blijven. Nieuwe op te bouwen rechten worden niet meer gegarandeerd. Het wordt heel lastig om hier een integraal beleggingsbeleid op los te laten. Dit concludeert Aon Hewitt, HR-marktleider in Nederland.

Met het nieuwe akkoord neemt de complexiteit van het beleggingsbeleid en de uitvoering ervan toe. Daarom gaan de kosten van vermogensbeheer navenant stijgen. Hier moeten pensioenfondsen tijdig bij stilstaan en maatregelen voor nemen.

Overheveling
Onder het nieuwe pensioenakkoord lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat alle reeds opgebouwde rechten overgeheveld worden naar het nieuwe pensioencontract. Dit betekent dat er een contract ontstaat met aan de ene kant onvoorwaardelijke nominale rechten en aan de andere kant voorwaardelijke geïndexeerde rechten.

"Deze verschillende rechten vereisen verschillende strategische invullingen met betrekking tot financieel risicomanagement en beleggingsbeleid. Een gedifferentieerd beleggingsbeleid heeft tot gevolg dat er een splitsing van bestaande pensioenfondsen gaat ontstaan," zegt Frank Driessen, Chief Actuary bij Aon Hewitt Practice Retirement & Financial Management. "De vraag is of je dat moet willen, want daarmee doorbreek je het hele solidariteitsprincipe. Concreet betekent het dat de nieuwe generatie niet meer solidair is met de oude."

Risico's afdekken
Het probleem is onder meer dat onder het oude en nieuwe regime sprake is van verschillende strategieën om risico's bij beleggingen af te dekken. Daarnaast ontstaat er een verschil in de karakteristieken van de beleggingen: de looptijd van de harde toezeggingen uit het oude regime worden steeds korter vanwege de leeftijden van de huidige deelnemers. Deze moeten met veilige beleggingen worden afgedekt om de aanspraken te kunnen garanderen. Dit betekent meer kortlopende veilige beleggingen, zoals hoogwaardige kortlopende obligaties. Op de zachte toezeggingen kan meer risico worden gelopen, vanwege het voorwaardelijke karakter en de lange looptijd van deze toezeggingen. Dat is ook het uitgangspunt van het Pensioenakkoord.

"De vraag is of fondsen bereid zijn te splitsen of de keus willen maken de oude 'onvoorwaardelijke' rechten onder te brengen bij een verzekeraar," aldus Driessen. Dit brengt hogere kosten met zich mee. "Er moet onder meer voor twee regimes een beleid worden vastgesteld, per regime een eigen beleggingsportefeuille. Dit betekent dat de kosten voor vermogensbeheer toenemen en de vraag is hoe dat zich verhoudt tot het uitgangspunt van het Pensioenakkoord, namelijk dat de premie niet meer zal stijgen.''

Over Aon Hewitt
Aon Hewitt is wereldwijd marktleider in human-resourcemanagement, consultancy en outsourcing. Het bedrijf adviseert organisaties bij het oplossen van complexe vraagstukken op het gebied van arbeidsvoorwaarden, talent management en daarmee samenhangende financiële uitdagingen. Aon Hewitt ontwerpt, implementeert, communiceert en beheert een breed scala aan oplossingen op het gebied van menselijk kapitaal, pensioenen, beleggingsbeheer, zorg, beloningen, verzekeringen en talentmanagement. Hiermee verhoogt Aon Hewitt het rendement op het belangrijkste kapitaal van organisaties: hun medewerkers. Het bedrijf telt wereldwijd meer dan 29.000 professionals in 90 landen.

Aon Hewitt is onderdeel van verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Aon Corporation, Chicago, USA. Het wereldwijde Aon-netwerk omvat circa 500 kantoren in meer dan 120 landen en heeft ruim 59.000 medewerkers. Meer informatie: www.aonhewitt.com.

Volg Aon op Twitter: http://twitter.com/aon_nederland Schrijf in voor nieuwsberichten: http://aon.mediaroom.com/index.php?s=58 Safe Harbour Statement: http://aon.mediaroom.com/index.php?s=67