Ingezonden persbericht


Persbericht

Startschot voor verantwoord bosbeheer op Borneo

Houtkapbedrijf PT Suka Jaya Makmur krijgt als eerste deelnemer FSC- certificaat

Jakarta- Indonesië, 7 juli 2011 ­Het Indonesische houtkapbedrijf PT Suka Jaya Makmur heeft als eerste van de 17 deelnemers van The Borneo Initiative het certificaat van de Forest Stewardship Council (FSC) ontvangen. Vanaf nu wordt ruim 170.000 hectares natuurlijk tropisch bos, met overwegend voor de woningbouw belangrijke houtsoorten als Meranti en Bankirai, verantwoord beheerd. Ook de orang utan, waarvoor dit bos een belangrijk leefgebied is, geniet nu betere bescherming door de verantwoorde houtkap.

Certificering als instrument voor duurzaam bosbeheer en marktvergroting

PT Suka Jaya Makmur sloot zich in januari 2010 aan bij The Borneo Initiative en is een belangrijke koploper in dit
certificeringsprogramma. De overige 16 deelnemende bedrijven in The Borneo Initiative zijn goed voor ruim 2 miljoen hectare bos en bevinden zich nog in het traject op weg naar FSC-certificering voor later dit jaar en 2012.

"We zijn als bedrijf zeer verheugd met het behalen van dit FSC certificaat. Het toont onze goede intenties voor verantwoord bosbeheer aan de Indonesische regering en vooral aan onze internationale afnemers, met wie wij in goed vertrouwen langdurige handelsrelaties willen opbouwen en behouden." Aldus Jacob Husin, President Director bij PT Suka Jaya Makmur.

Behorende bij de Alas Kusuma Group, marktleider en progressief houtconglomeraat in Indonesië, zijn zij naast deelnemer bij The Borneo Initiative sinds 2003 eveneens aangesloten bij overige duurzaam bosbeheerprogramma's via TFF (Tropical Forest Foundation), WWF (World Wildlife Fund), GFTN (Global Forest Trade Network), ITTO (International Tropical Timber Organization), TNC (The Nature Conservancy) en RAFT-USAID (Responsible Asia Forestry and Trade by United States Agency for International Development).

Continuïteit en lokale ontwikkeling

"De bossen in Indonesië staan zwaar onder druk" , zegt Joost Oorthuizen, directeur van het Initiatief Duurzame Handel (IDH) tijdens zijn werkbezoek aan Indonesië . "Een nieuwe aanpak is nodig om de druk vanuit andere sectoren te weerstaan (o.a. aanleg van palmolieplantages en mijnbouw). Via certificering kunnen de afnemers duurzaam gekapt hout onderscheiden van illegale kap. Nederland is een belangrijke afnemer van tropisch hout en door het stimuleren van de vraag naar FSC- gecertificeerd hout draagt het Nederlandse bedrijfsleven concreet bij aan het in stand houden van natuurlijk bos. Zo wordt de balans gevonden tussen economische ontwikkeling en milieu, rekening houdend met de belangen van de lokale bevolking."

"De uitreiking van het FSC-certificaat aan PT Suka Jaya Makmur is het eerste concrete resultaat van dit publiek-private samenwerkingsverband in de keten van verantwoorde houtproductie. Door de toenemende samenwerking tussen de Nederlandse overheid en Indonesië ben ik zeer positief over verdere resultaten die wij gezamenlijk kunnen behalen op het gebied van verantwoord bosbeheer." Aldus Joost Oorthuizen.

Mooi staaltje van 'omdenken'

"The Borneo Initiative is een mooi staaltje van 'omdenken'. Ze hebben laten zien hoe je van groen denken, het pleidooi voor duurzaamheid en de actieve vraag naar FSC-hout een haalbare business case maakt in de praktijk. Uitreiking van het eerste certificaat is een mooi resultaat en een eerste stap richting het zekerstellen van de toekomstige volumes, prijs en kwaliteit van de houttoevoer uit dit gebied, die voorziet in de behoefte van ons land als het gaat om (nieuw)bouw." Aldus Bas van de Griendt, Milieumanager Bouwfonds Ontwikkeling.

Bouwfonds Ontwikkeling is één van de financiers van The Borneo Initiative. Sinds de oprichting in 2008 stimuleert Bouwfonds Ontwikkeling hiermee zowel verantwoord bosbeheer als het aanbod aan FSC-gecertificeerd hout voor onder meer de Nederlandse woningbouw