Gemeente Hoogeveen

Orgaan:
College van B&W
Locatie:
B&W-Kamer
Datum:
dinsdag 05 juli 2011

* Agenda

* Wethouder Bargeman


*

Subsidie voor theatervoorstelling en talentenshow

Samenvatting

Het college verleent een subsidie van 2500 euro aan stichting 't Zwerk in Doetinchem voor de theatervoorstelling 'De Schattenberg'. Schattenberg was van 1951 tot 1970 de naam van het voormalige Kamp Westerbork en deed toen dienst als woonoord voor Zuid-Molukkers. De Hoogeveense Molukse gemeenschap levert met persoonlijke verhalen en muziek een bijdrage aan de voorstelling. Kunst & Cultuur Drenthe uit Assen krijgt een subsidie van 1150 euro voor een grote talentenshow ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van Oktobermaand Kindermaand. Beide aanvragers komen niet uit Hoogeveen en voldoen daarom niet aan de subsidiebeleidsregels. Het college wijkt af van de regels omdat de gevraagde subsidies bestemd zijn voor activiteiten in Hoogeveen en bijdragen aan de doelen die we hebben afgesproken met de provincie in de Culturele Alliantie.

Stukken

* BenW voorstel Subsidie Theatervoorstelling De Schattenberg en Oktobermaand Kindermaand-talentenshow
* Wethouder Smid


*

Decentralisatie jeugdzorg, sociale zaken en AWBZ

Samenvatting

Het Rijk hevelt steeds meer regelingen en taken over naar de gemeentelijke overheden. Met de nieuwe Wet werken naar vermogen krijgt de gemeente een grotere rol door samenvoeging van de bijstand, de sociale werkplaatsen en de Wajong (jong gehandicapten). De extramurale begeleiding gaat over van de AWBZ naar de Wmo en alle taken op het gebied van jeugdzorg worden de verantwoordelijkheid van de gemeente. Een succesvolle invoering vergt een gezamenlijke inzet van verschillende clusters en programma's binnen de gemeente. Daarom worden er drie projecten opgezet om de decentralisatie voor te bereiden en te begeleiden. Hiervoor wordt een procesbegeleider aangetrokken.

Stukken

* BenW voorstel Projectmelding decentralisaties jeugdzorg en sociale zaken en Awbz
* Organigram projecten decentralisaties

* Projectmelding Aanpak decentralisaties Sociale Zaken en AWBZ en Jeugdzorg
* Wethouder Eerenstein


*

Hogere grenswaarde voor verkeerslawaai

Samenvatting

Het college legt het ontwerpbesluit ter inzage voor het verhogen van de grenswaarde voor verkeerslawaai voor een nieuw te bouwen woning aan het Hollandscheveldse Opgaande. Op termijn - als de Mr. Cramerweg wordt doorgetrokken - zal de verkeersintensiteit aan het Hollandscheveldse Opgaande afnemen en als gevolg daarvan ook het verkeerslawaai.

Stukken

* BenW voorstel Hogere grenswaarde voor de woning aan de Hollandscheveldse Opgaande 56a in Hollandscheveld
* Tekening nieuwbouwwoning

* Stiuatietekening

* Wethouder Smid


*

Bezwaarschrift niet op tijd ingediend

Samenvatting

De bezwaarschriftencommissie heeft een bezwaarschrift tegen een besluit om het aantal uren huishoudelijke hulp te verminderen niet in behandeling genomen. Het bezwaarschrift was te laat ingediend. Het college neemt het advies over om het bezwaarschrift niet in behandeling te nemen.

Stukken

* BenW voorstel Protocol voor Psychosociale Hulpverlening bij incidenten met maatschappelijke onrust PSHi-protocol en het convenant PSHi Protocol Drenthe
* Convenant PSHi Protocol Drenthe

* Besluit informatie uitwisseling Politie Drenthe in het kader van samenwerkingsverband met het Protocol voor Psychosociale Hulpverlening bij incidenten met maatschappelijke onrust
* PSHi protocol Drenthe

* Burgemeester


*

Convenant en protocol psychosociale hulpverlening

Samenvatting

Het college heeft ingestemd met een convenant en protocol voor psychosociale hulpverlening bij incidenten met maatschappelijke onrust. Het gaat onder meer om het verstrekken van gegevens van slachtoffers en veroorzakers van incidenten aan de convenantpartners, waaronder de Drentse gemeenten. De gegevens zijn nodig voor een goede coördinatie van psychosociale opvang, voorlichting en hulpverlening bij incidenten met een risico op maatschappelijke onrust. Burgemeester Heldoorn van Assen heeft het convenant ondertekend namens de twaalf Drentse gemeenten.

Stukken

* BenW voorstel Protocol voor Psychosociale Hulpverlening bij incidenten met maatschappelijke onrust PSHi-protocol en het convenant PSHi Protocol Drenthe
* Convenant PSHi Protocol Drenthe

* Besluit informatie uitwisseling Politie Drenthe in het kader van samenwerkingsverband met het Protocol voor Psychosociale Hulpverlening bij incidenten met maatschappelijke onrust
* PSHi protocol Drenthe

* Wethouder Smid


*

Extra geld voor Alescon

Samenvatting

Het college stelt de gemeenteraad voor om 880.000 euro bij te dragen aan het exploitatietekort over 2011 van werkvoorzieningschap Alescon. Alescon zit in financieel zwaar weer door rijksbezuinigingen. Het werkvoorzieningschap heeft zelf al flink gesnoeid in zijn uitgaven, maar het is niet genoeg. De raad was via de Voorjaarsnota al op de hoogte van het tekort. Het gaat nu om het formele besluit om het geld uit de algemene middelen te halen.

Stukken

* BenW voorstel Bijdrage Alescon aanpassen aan gewijzigde cijfers 2011 van Alescon
* Wijziging programmabegroting 2011

* Wethouder Eerenstein


*

Biomassacentrale op of bij De Wieken

Samenvatting

De gemeente Hoogeveen is van plan om samen met Rendo Duurzaam, aannemingsbedrijf Zuidema en Be Green Energy een biomassacentrale met bijbehorend distributienetwerk te realiseren op of bij bedrijventerrein De Wieken. Een biomassacentrale is een locatie waar biomassa (biologisch afvalmateriaal) door verbranding wordt omgezet in bruikbare energie. Deze energie wordt vervolgens gedistribueerd in de vorm van warmte, stroom of een combinatie van beide. Onderzoek heeft aangetoond dat het project financieel haalbaar is. Een biomassacentrale past uitstekend in het streven van het college naar een CO2-neutraal gemeente in 2040. Voor De Wieken moet de biomassacentrale een eerste stap worden naar een energieneutraal bedrijventerrein.

Stukken

* BenW voorstel Samenwerkingsovereenkomst Biomassacentrale op of in de nabijheid van het bedrijventerrein De Wieken
* Samenwerkingsovereenkomst Biomassacentrale De Wieken
* Partijen werken samen aan biomassacentrale

* Persbericht

* Burgemeester


*

College herroept besluit

Samenvatting

Het college van B&W neemt het advies van de bezwaarschriftencommissie over en herroept het besluit om een gastouder uit het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) te verwijderen. Het besluit was genomen omdat de gastouder niet zou voldoen aan de voorwaarde die stelt dat de gastouder de inhoud van het pedagogisch beleidsplan en van het protocol kindermishandeling moet kennen. De bezwaarschriftencommissie stelt na onderzoek vast dat de gasthouder wel aan de gestelde regels voldoet.


* Wethouder Bargeman


*

College beantwoordt schriftelijke vragen PvdA-fractie

Samenvatting

Op vragen van de fractie van het PvdA antwoordt het college dat de rijksbezuinigingen op kunst en cultuur geen directe gevolgen hebben voor de gemeente Hoogeveen. Wel verwacht het college indirecte gevolgen voor het kunst- en cultuuraanbod in Hoogeveen. De rijksoverheid bezuinigt 30% op het Fonds voor Cultuurparticipatie. Deze bezuiniging kan gevolgen hebben voor de jaarlijkse bijdrage van 45.000 euro die de gemeente uit dit fonds ontvangt. Het rijk gaat ook de steun aan bovenlokale culturele instellingen beperken. Dit kan gevolgen hebben voor De Tamboer, zoals minder bezoekers en lagere winstmarges. Hoe groot de gevolgen uiteindelijk zullen zijn is niet te voorzien.