Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwe tentoonstelling in het muZEEum

JAN SANDERS EN LEENDERT VAN DER POOL

Het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen toont vanaf heden werk van maritieme kunstenaars Jan Sanders en Leendert van der Pool.

Jan Sanders (1919 - 2000) wordt wel de grootmeester van de zeemanshumor genoemd. Zijn tekeningen laten chaotische taferelen zien die zich afspelen rond de bemanning van een schip op de grote vaart. Zijn eerste tekeningen waren in zwart-wit uitgevoerd en bevatten vaak maar één grap. In de jaren erna ontwikkelde Jan Sanders zijn bekende eigen stijl met als basis terugkerende elementen als de kleine norse

kapitein met zijn weinig volgzame bemanningsleden en een hondje. Daarnaast werden in elke tekening ook steeds meer grappen verwerkt en figureren de bemanningsleden regelmatig in zotte machinerieën.

Jan Sanders was geïntrigeerd door techniek en liet zijn fantasie de vrije loop. Hij maakte tekeningen in opdracht van bijvoorbeeld een verfproducent, herkenbaar aan de aanwezigheid van een matroos met verfpot of voor de NDSM, een 1979 gesloten werf uit Amsterdam. Deze zijn herkenbaar aan de schepen die de naam 'Prosperity' hebben gekregen. Voor het bergingsbedrijf Smit Tak zijn tekeningen gemaakt met scheepsrampen als thema. Daarnaast heeft Jan Sanders voor kalenders veel getekend over het leven aan boord van schepen. Deze tekeningen waren niet speciaal voor bedrijven bestemd en hierbij nam hij veel meer vrijheid in de keuze van zijn onderwerpen.

Bij de keuze van de tekeningen is vooral gekeken naar kijkplezier. Alle tekeningen zijn zoekplaatjes van grappen en grollen.

Leendert van der Pool
Leendert van der Pool, die in 1945 werd geboren in Vlissingen, heeft 15 jaar op de koopvaardij gevaren. Op vrachtschepen, coasters en bergingsschepen. In zijn werk is duidelijk de invloed van deze jaren op zee terug te vinden. Zowel in onderwerp als in sfeer. Een ongeluk maakte een eind aan het zeemanschap waarna hij voorgoed afmonsterde.

Van der Pool woont sinds 1994 afwisselend in New York, Parijs en Middelburg. Hij is autodidact en gespecialiseerd in tekeningen, pastel en olieverfschilderijen. De afgelopen dertig jaar is zijn werk in musea en galerieën in heel Europa en de Verenigde Staten te zien geweest.

In deze expositie wordt het oude werk en het laatste werk van Leendert van der Pool getoond, geordend per land.

Tekeningen
Het werk gemaakt in Nederland bestaat vooral uit tekeningen gemaakt met potlood of pastelkrijt. Dat Leendert over een meer dan gemiddeld tekentalent beschikte was al bekend. En, na enige jaren kunstacademie, maakte hij dan ook zijn rentree in de kunst met een reeks van indrukwekkende tekeningen gemaakt met potlood of pastelkrijt. De meeste van zijn werken uit die beginperiode zijn flashbacks uit zijn maritieme periode. Het zijn gedetailleerde, bijna monumentale werken, maar door het ontbreken van kleur enigszins somber.

Aquarellen
In 1994 trouwt hij met Eleanor Winters. Samen maken ze regelmatig reizen naar Japan. Van der Pool maakt de overstap van pastel naar waterverf (aquarel) en er komt meer kleur in zijn werk. De thematiek blijft maritiem met de schoonheid van verval erin verwerkt (iets dat in Nederland steeds minder terug is te zien). Onderwerpen zijn de grote havens als New York en kleine haventjes op Long Island en Japan.

Schilderijen
Sinds 1990 wordt zijn werk superrealistisch. Doordat deze stijl in Nederland de rug werd toegekeerd, zoekt hij zijn heil in het buitenland. In 2002 kan Leendert dankzij een erfenis een klein appartement in Parijs kopen en daar stapt hij over op het schilderen met olieverf. In deze expositie wordt vooral werk getoond dat gemaakt is langs de grote rivieren van Noord-Frankrijk. Verstilde landschappen, met centraal steeds weer...schepen.

Het muZEEum is het hele jaar geopend (met uitzondering van 1 januari) van: Maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur Zaterdag, zondag en feestdagen 13.00-17.00 uur
U vindt het muZEEum aan de Nieuwendijk in Vlissingen, telefoon 0118-412498. Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.muzeeum.nl.

Juli 2011