Onderzoek toont samenhang aan met bezuinigingen

Een op de drie militairen niet bereid te sneuvelen

HILVERSUM - Eén op de drie militairen is niet bereid het leven te geven voor volk en vaderland. Dit hangt nauw samen met de harde bezuinigingen die het defensieapparaat treffen. Dat blijkt uit een reportage van het televisieprogramma EenVandaag, dat zich baseert op een onderzoek van de militaire vakbonden AFMP en ACOM en de Vrije Universiteit Amsterdam. "Je ziet dat er een relatie is tussen de manier waarop de politiek de bezuinigingen doorvoert, de manier waarop de militair dat ervaart en de manier waarop militairen in missiegebieden hun werk doen. Wij merken dat militairen er erg cynisch van worden", aldus Ed Lugthart van de AFMP in EenVandaag.

Gevaarlijk

Uit het onderzoek onder de vakbondsleden blijkt dat zij de Tweede Kamer en de regering wantrouwen. Een overgroot deel van de militairen vindt dat de regering en de Tweede Kamer de gevolgen van de bezuinigingen op de krijgsmacht niet goed overzien. "Ik hoop niet dat militairen door deze bezuinigingen met een loyaliteitsvraag in het hoofd de poort uitgaan in een gevaarlijk gebied, dat maakt het alleen maar gevaarlijker", zegt Lugthart. "Mensen die nu op missie gaan krijgen misschien na thuiskomst te horen dat ze hun baan kwijt zijn. Wij willen dat ze de garantie krijgen dat hun inkomen gegarandeerd blijft. Desnoods bij een andere werkgever."

VVD

Het ongenoegen richt zich met name op de VVD, traditioneel een partij met veel aanhang onder militairen. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 kon de partij nog rekenen op 52 procent van de militaire stemmen. Maar mochten er nu verkiezingen gehouden worden, stemt nog slechts 24 procent op de partij van premier Rutte, onder wiens leiding de bezuinigingen op Defensie worden doorgevoerd.


Noot voor redacties


Bij overname bron vermelden (EenVandaag)
Uitzending: donderdag 7 juli 2011, 18.15 uur, Ned. 1

Voor meer informatie,