PERSBERICHT van het FAVV

07/07/2011 18:09

FAVV-AFSCA

Recall SPAANSE NICOLA-aardappelen LIDL

Het Voedselagentschap (FAVV) beveelt het uit de markt nemen en van bij de consument terugroepen van Spaanse aardappelen NICOLA verkoct door LIDL.

Deze aardappelen bevatten een te hoog gehalte aan fosthiazide dat gebruikt wordt om aardappelaaltjes te bestrijden.

De ernstige overschrijding van de MRL (Maximale Residu Limiet) namelijk 0,091mg/kg waar de norm 0,02 mg/kg is, heeft ook een ernstige overschrijding van de Acute Reference Dose (ARfD) tot gevolg. ARfD is de hoeveelheid van een stof die mensen binnen 24 uur binnen mogen krijgen, zonder gevolgen voor hun gezondheid. Omdat de ARfD wordt vastgesteld op basis van het lichaamsgewicht kan bij kinderen de norm sneller worden overschreden. Er is dus een ernstig gevaar voor de volksgezondheid.

Deze Spaanse NICOLA aardappelen werden te koop aangeboden door de winkelketen LIDL in zakjes van 2,5 kg.

De aardappelen werden door LIDL reeds uit de winkelrekken verwijderd en LIDL zal affiches uithangen die de consumenten moeten op de hoogte brengen van het probleem en hen aanraden geen aardappelen van bovenvermelde oorsprong te consumeren. De zakjes aardappelen kunnen teruggebracht worden naar het LIDL winkelpunt van aankoop.

Het Voedselagentschap heeft via het RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) de Spaanse autoriteiten op de hoogte gebracht van deze ernstige normoverschrijding..

Het RASFF is het Europese snelle waarschuwingssysteem dat zorgt voor

gegevensuitwisseling tussen de verschillende lidstaten als een levensmiddel een risico

voor de volksgezondheid kan inhouden.

Contactpersoon voor de Nederlandstalige pers :Lieve Busschots 0477 59 83 93

Contactpersoon voor de Franstalige pers: Pierre Cassart 0477 69 35 65

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel