Rijksoverheid

Nederland en Indonesië tekenen voor duurzame handel

Nieuwsbericht | 07-07-2011

Nederland en Indonesië gaan de komende vijf jaar werk maken van duurzame handel en productie van goederen als cacao, koffie, thee, kruiden, palmolie, hout en vis. Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken en de Indonesische ministers van Handel en Visserij hebben in een gezamenlijke verklaring hiertoe het startsein gegeven.

"Nederland is een belangrijke importeur van deze producten. Daar is jaarlijks 2 miljard dollar mee gemoeid. De jaarlijkse export van deze producten naar heel Europa vertegenwoordigt een waarde van 12 miljard dollar. Dit landelijke programma voor Indonesië is een uitgelezen kans om samen met het bedrijfsleven die handel niet alleen in ons aller belang duurzamer te maken, maar ook de inkomenspositie van Indonesische boeren en vissers te verbeteren", zei staatssecretaris Knapen tijdens een lunch met de genoemde ministers en vertegenwoordigers van Nederlandse en Indonesische bedrijven.

Het 5 jaar durende programma wordt uitgevoerd door het Initiatief Duurzame Handel (IDH), een Nederlands initiatief waarin bedrijfsleven, overheden, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en lokale boeren in ontwikkelingslanden samenwerken. Knapen besloot eerder al om het algemene budget voor IDH voor de huidige kabinetsperiode te verhogen van 20 tot 100 miljoen euro. Hij is blij dat IDH Indonesië als een van de belangrijkste landen heeft opgenomen in zijn activiteiten.

Het doel van externe link: IDH is naast vermindering van de aantasting van de natuur en verbetering van de positie van boeren, ook een verhoging van de productie en de kwaliteit van landbouwproducten.

Knapen sloot donderdag zijn vierdaagse werkbezoek aan Indonesië af met een bezoek aan een visverwerkingsbedrijf, dat meewerkt aan een Nederlands programma voor verduurzaming van het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden. Dit programma is er op gericht deze bedrijven de Europese markt op te helpen.