Raad van State


donderdag 7 juli 2011
10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Nederweert van het bestemmingsplan 'Buitengebied Nederweert'. Het plan legt vooral de feitelijke situatie vast. De Molenstichting Nederweert vindt de bouwregels in het plan onduidelijk en rechtsonzeker. In de regels staat dat bij het bouwen rekening moet worden gehouden met het zicht op de molen en de windvang. De stichting vreest voor de gevolgen voor de molenbiotoop. Een veehouderij die in de buurt van de molen is gevestigd, vindt de regels ook niet duidelijk. Zij vreest dat zij in haar uitbreidingsmogelijkheden wordt beperkt. De veehouderij is het er verder niet mee eens dat in het plan wordt gedoogd dat voormalige agrarische woningen als burgerwoningen bewoond mogen worden. Als gevolg hiervan moet zij voldoen aan strengere milieuregels, aldus de veehouderij. De Werkgroep Behoud de Peel vindt dat de gemeenteraad bepaalde gebieden beter moet beschermen. Twee inwoners van Nederweert vrezen gezondheidsklachten als gevolg van de komst van landbouwontwikkelingsgebieden (log's) in de buurt van hun woningen. Daarom komen ze in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201000964/1)

10.00 uur
Zitting over de aanwijzing door de toenmalige ministers van OCW en VROM van de Landgoederenzone Wassenaar-Voorschoten-Leidschendam-Voorburg als beschermd dorpsgezicht. Hotel-café-restaurant De Gouden Leeuw en slagerij De Valk zijn het niet eens met de aanwijzing en komen daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De percelen van deze twee bedrijven liggen in het gebied dat als beschermd dorpsgezicht is aangewezen. Zij begrijpen niet waarom hun terrein zo waardevol en karakteristiek is dat de functie daarvan niet mag veranderen. Ze zijn bang dat ze door de aanwijzing belemmerd worden in hun uitbreidings- en wijzigingsplannen. Bovendien vinden ze dat de ministers hun percelen niet hadden mogen aanwijzen, omdat ze bewust buiten de 'Duivenvoordecorridor' zouden zijn gelaten. Deze corridor maakt deel uit van een ecologische verbindingszone tussen het Groene Hart en de strandwallen bij Wassenaar. De rechtbank in Den Haag verklaarde in november 2010 een eerder beroep van hen ongegrond. (zaaknummer 201012718/1)
Zitting over de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Coevorden heeft verleend voor het kappen van een aantal paardenkastanjes langs de gracht bij de voormalige brandweerkazerne in Coevorden. De bomen worden gekapt om de komst van een appartementencomplex aan de Haven mogelijk te maken. Aanvankelijk ging het om elf kastanjes, maar nadat de rechtbank in Assen had geoordeeld dat het gemeentebestuur de kap van twee bomen beter moest motiveren, heeft het gemeentebestuur besloten de vergunning voor negen kastanjes te verlenen. Omwonenden van het complex verzetten zich tegen de kap van deze bomen. Zij vrezen verlies van uitzicht vanuit hun woningen. Daarom zijn ze in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Om te voorkomen dat de bomen op korte termijn worden gekapt, verzoeken zij de Raad van State de kapvergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201106152/2)

11.00 uur

Zitting over de intrekking door het college van burgemeester en wethouders van Brunssum van de drank- en horecavergunning van café 't Höfke aan de Heufkestraat in Brunssum. Het gemeentebestuur heeft de vergunning ingetrokken, omdat de vergunning mede gebruikt zou worden voor het plegen van strafbare feiten. Dit zou blijken uit een advies van het landelijk bureau Bibob. De rechtbank in Maastricht heeft in mei 2011 een eerder beroep van de exploitanten van het café gegrond verklaard. Tegen die uitspraak is het gemeentebestuur in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het is bang dat de uitspraak betekent dat het bedrijf weer open mag gaan. In afwachting van een definitieve uitspraak op zijn hoger beroep, verzoekt het de Raad van State de uitspraak van de rechtbank voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201106415/2)

11.30 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Roerdalen heeft opgelegd aan de stichting Maharishi European Research University/Mharishi Vedic University. Het gemeentebestuur heeft de dwangsom opgelegd, omdat het wil dat de stichting het complex Sankt Ludwig in Vlodrop weer herstelt in de toestand zoals die was vóór de sloop van de voorbouw van het complex. Verder wil het gemeentebestuur dat de stichting een aantal maatregelen treft om te voorkomen dat schade aan het rijksmonument ontstaat door weersinvloeden. In 2001 had het gemeentebestuur nog een sloopvergunning verleend aan de stichting, maar na een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het gemeentebestuur in 2003 die vergunning alsnog geweigerd. De stichting is het er niet mee eens dat zij een aantal gebreken moet herstellen. Verder staan de herstelkosten niet in verhouding tot de waarde van het complex, aldus de stichting, te meer omdat zij het complex niet in gebruik heeft en ook niet in gebruik wil nemen. De stichting zegt bovendien niet het geld te hebben om te dwangsom te kunnen betalen. De zitting gaat ook over de weigering door de toenmalige staatssecretaris van OCW om het complex Sankt Ludwig af te voeren van de lijst met beschermde monumenten. De stichting had gevraagd om het complex van die lijst af te halen, omdat zij het complex wil slopen. De staatssecretaris vindt dat de redenen waarom het complex als rijksmonument is aangewezen, nog steeds overeind staan en wil daarom Sankt Ludwig niet van de lijst halen. Volgens de stichting verdient het complex de status van rijksmonument niet (meer), omdat het geen 'Kulturkampfkloster' is. Dit zou blijken uit het Festschrift uit 1909. De stichting komt zowel tegen de dwangsom in hoger beroep als tegen de weigering om het complex van de lijst met beschermde monumenten te halen. (zaaknummers 201101486/1 en 201101572/1)
Zitting over de sluiting door de burgemeester van Heerlen van coffeeshop The Brothers aan de Heerlerbaan in Heerlen. De burgemeester heeft de coffeeshop voor een periode van drie maanden gesloten, omdat twee keer binnen een jaar was geconstateerd dat de coffeeshop meer dan 500 gram handelsvoorraad had. De twee kilo hennep die in de auto van de exploitant was aangetroffen, is daarbij meegerekend. De exploitant is het niet eens met de tijdelijke sluiting en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Maastricht verklaarde in juni 2011 een eerder beroep van de exploitant ongegrond, omdat naar haar oordeel een directe relatie bestaat tussen de coffeeshop en de auto, en de drugs in de auto dus ook tot de handelsvoorraad behoort. In afwachting van een definitieve uitspraak op zijn hoger beroep, verzoekt de exploitant de Raad van State de sluiting voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201106717/2)

14.00 uur

Zitting over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Zeeland om een zogenoemde verklaring van geen bezwaar af te geven voor grootschalige detailhandel in een 'leisurecenter' aan de Koegorsstraat in Terneuzen. European Leisure Center had in 2007 om de verklaring gevraagd. Zo'n verklaring van geen bezwaar is een voorwaarde om een bouwvergunning en vrijstelling bij het college van burgemeester en wethouders van Terneuzen te kunnen krijgen. European Leisure Center wil namelijk naast een skipiste, ook een sportzaak, een bouwmarkt en een meubel- en elektronicawinkel in het leisurecenter vestigen. Voor de skipiste was in 2006 al een verklaring van geen bezwaar afgegeven, maar het provinciebestuur heeft in 2007 geweigerd toestemming te geven voor de detailhandelsactiviteiten. Volgens het provinciebestuur is detailhandel alleen toegestaan in winkelgebieden in het centrum. Het leisurecenter aan de Koegorsstraat voldoet daar niet aan, aldus het provinciebestuur. ING Winkels Bewaar Maatschappij, ING Dutch Retail Fund en DRET Master Fund uit Den Haag zijn het niet eens met de weigering en kwamen daartegen eerder in beroep bij de rechtbank in Middelburg. Volgens hen heeft het provinciebestuur al in 2006 toestemming gegeven voor detailhandelactiviteiten, zodat de weigering om een verklaring van geen bezwaar af te geven geen juiste beslissing is. De rechtbank stelde de bedrijven in oktober 2010 in het ongelijk. Tegen die uitspraak komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201011486/1)