FNV Bondgenoten

Help Palestijnse werknemers aan cao


* 06-07-2011

* Webredactie

Steun de Palestijnse werknemers

In een steengroeve in een nederzetting in oost-Jerusalem zijn 35 Palestijnse werknemers in staking gegaan. Zij eisen van hun werkgever eindelijk een cao, waarin hun arbeidsvoorwaarden worden gewaarborgd en een einde gemaakt wordt aan de voortdurende uitbuiting en vernederingen van arbeidskrachten. Steun de werknemers en stuur een e-mail naar Salit Quarries.

> Steun de werknemers met een e-mail

De werknemers zijn georganiseerd binnen de onafhankelijke vakbond WAC(Work Advice Center)-Ma'an. Op 16 juni gingen de 35 Palestijnse werknemers van Salit Quarries in Mishor Adumim in staking, nadat de werkgever duidelijk vermeed een voorgestelde cao te tekenen.

De werknemers hadden samen met WAC-Ma'an een concept goedgekeurd. Daarop probeerde het management te profiteren van de kleine oppositie om de vakbond te traineren en het akkoord te vermijden. Zolang de cao niet wordt getekend, gaan de werknemers door met staken.

'Van levensbelang'

Leo Mesman, beleidsmedewerker van FNV Mondiaal is blij met de actie. "Deze staking van 35 Palestijnse arbeiders, aangesloten bij onze Israëlische partner WAC, verdient onze steun. Na jarenlange uitbuiting, vechten ze voor hun recht op een fatsoenlijk loon en veilige arbeidsomstandigheden bij deze winstgevende onderneming. De werkgever moet onder druk gezet worden om na 1,5 jaar onderhandelen de eerste cao te ondertekenen waarin deze zaken eindelijk behoorlijk geregeld worden. Voor WAC als nieuw vakbond is een succesvolle afloop van de staking ook van levensbelang."

FNV Bondgenoten en FNV Bouw ondersteunen samen een project met het Workers Advice Center dat arbeiders in de grensstreek organiseert en hun belangen behartigt. De arbeiders werken in de bouw en in de agrarische sector. Het project heeft tot doel het WAC te ondersteunen om zichzelf tot een volwaardige vakbond te maken.

Een wig drijven

Tijdens een algemene vergadering van de steenhouwers op 11 april 2011 presenteerde de nationale coördinator van WAC het ontwerp van de eerste collectieve arbeidsovereenkomst voor de steengroeve. De overeenkomst werd bereikt na meer dan een jaar van onderhandelingen met het management.

Een beslissende meerderheid stemde voor het resultaat, een kleine minderheid van de werknemers, die in een hogere loonschaal zitten, beweerde dat het akkoord ontoereikend was en stemde tegen.

Met deze uitslag ging het WAC naar het management en er werd afgesproken dat op 2 mei de cao officieel getekend zou worden. Maar het management kwam de afspraak niet na en probeerde vervolgens via de kleine tegenstemmende minderheid een wig te drijven tussen het WAC en de werknemers. Daarop was de maat voor het WAC en de Palestijnse werknemers vol. Ze zijn vastbesloten de staking door te zetten totdat de cao ondertekend is. >> lees ook

Steun de werknemers in hun strijd voor hun eerste cao Kijk hier wat je kan doen >>

Links

Workers' Advice Center (WAC)

Salit Quarry: Palestinians working in insufferable conditions demant fair employment terms

Foto: Noam Frankfurter