Ingezonden persbericht


Slechte lichamelijke conditie en hoge kosten redenen om thuis te blijven

Veertig procent ouderen niet op vakantie


Bunnik Een slechte lichamelijke conditie en geldgebrek weerhouden veel Nederlandse ouderen ervan op vakantie te gaan. Terwijl veel Nederlanders er in de zomermaanden op uit trekken, blijft zo'n veertig procent van de 65-plussers thuis. Ongeveer de helft van deze groep zegt wel op vakantie te willen, maar daar geen mogelijkheden toe te zien. Zij benoemen de zomer, waarin veel familie en kennissen vaak wel op vakantie gaan, als een extra eenzame tijd. Dat blijkt uit een enquête van het Nationaal Ouderenfonds.

Wel op vakantie
Zo'n 43 procent van de senioren gaat langer dan een week op vakantie. Zeker de helft van deze senioren is nog behoorlijk reislustig. Zo worden bestemmingen genoemd als Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje en Engeland, maar ook vertrekken mensen naar India, Noorwegen, IJsland en Amerika en wordt er gecruised op de Middellandse Zee. Naarmate mensen ouder worden, wordt echter vaker gekozen voor een bestemming dichtbij. Zo kiezen veel 85-plussers voor een georganiseerde vakantie in eigen land. Vooral Overijssel, Drenthe, Gelderland en Limburg worden veelvuldig als bestemming genoemd. Naast de groep die echt op vakantie vertrekt, gaat zo'n een op de zes ouderen enkele dagen weg. In veel gevallen gaat het dan om een logeerpartijtje van meerdere dagen bij een zoon of dochter.

Vakantiebehoefte
Veel ouderen, die niet meer op vakantie gaan, zeggen hier nog wel behoefte aan te hebben. Vaak blijven zij thuis vanwege een slechte lichamelijke conditie. Dit geldt met name voor de groep ouder dan 75 jaar. Een andere veel genoemde reden is dat een vakantie te veel geld kost. Ruim de helft van de ondervraagden zegt graag mee te zullen gaan met een georganiseerde reis (mits betaalbaar), waar rekening wordt gehouden met de fysieke beperkingen van de deelnemers. Hoewel dit soort reizen al wel wordt aangeboden, blijkt lang niet iedereen op de hoogte te zijn van de mogelijkheden.

Eigen land
Zo'n georganiseerde vakantie hoeft voor 70 procent van de potentiële deelnemers helemaal niet ver weg te gaan. De meesten blijven het liefst in eigen land en vinden het vooral fijn er even uit te zijn. Onder andere de Veluwe en de kust worden meerdere malen genoemd als prima vakantiebestemmingen. Daarnaast zou zo'n 20 procent nog graag eens kijken op de plek waar zij vroeger vakantie vierde. Tien procent voelt meer iets voor een verre bestemming.

Oproep
Uit onderzoek blijkt dat veel ouderen in de zomermaanden extra eenzaam zijn, omdat familie, vrienden en kennissen vaak met vakantie zijn. Daarnaast liggen veel activiteiten van welzijnsorganisaties in de zomer stil. Het Nationaal Ouderenfonds roept mensen daarom op om in de zomermaanden extra aandacht te besteden aan ouderen.

Cijfers
Zo'n 1 miljoen 65-plussers in Nederland voelt zich eenzaam. Zo'n 200.000 ouderen zeggen zich zelfs extreem eenzaam te voelen. Zij hebben slechts een keer per maand een sociaal contact.

Meer informatie
Nationaal Ouderenfonds, perswoordvoerder Marjolein van der Gaag, tel. 030 ­ 656 77 74, http://www.ouderenfonds.nl


---- --