Gemeente Dantumadeel


2011

Subsidie op groengas auto voor ondernemers

Op 1 juli 2011 start het Rijk met de subsidieregeling Rijden op Groengas. Ze stelt hiervoor een bedrag van EUR 2,6 miljoen beschikbaar.

Ondernemers kunnen subsidie aanvragen voor de aanschaf van een auto op Groengas. Voor iedere auto EUR 3.000,-. Het Rijk wil met deze subsidieregeling het aantal auto's op Groengas sterk uitbreiden. De verdeelsleutel is: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Groengas tanken in Fryslân
Groengas wordt gemaakt uit mest of afval. Dat gas wordt via het aardgasnetwerk naar de pomp gebracht, net als groene stroom uit uw stopcontact. Verschillende automerken hebben al modellen op Groengas beschikbaar. Vanaf 13.000 km per jaar is het de goedkoopste manier van autorijden.

In april 2011 heeft de provincie Fryslân een dekkend netwerk van vulpunten voor Groengas gerealiseerd. Het bedrijf OrangeGas uit Heerenveen realiseerde in maart en april vier vulpunten in Harlingen, Joure, Burgum en Surhuisterveen. Daarnaast was het tanken van Groengas al mogelijk in Dokkum, Leeuwarden (2), Heerenveen, Drachten en Ameland. Het aantal vulpunten in Fryslân komt daarmee op tien. OrangeGas heeft plannen om in 2011 nog twee tankstations te realiseren in Sneek en Wolvega.

9 redenen om over te stappen op rijden op Groengas o Kans op subsidie voor uw bedrijven van EUR 3.000,- per nieuwe auto op groengas (indienen vanaf 1 juli, op=op)
o Groengas pomp in Drachten, Leeuwarden (2), Heerenveen, Harlingen, Dokkum en Surhuisterveen
o Steeds meer groengas vulpunten in Nederland
o Affabriek modellen beschikbaar (zie www.fuelswitch.nl) o Brandstofprijs GroenGas is 1,5x goedkoper dan diesel o Brandstofprijs GroenGas is 2 x goedkoper dan benzine o Wegenbelasting op benzineniveau
o Minder CO2 uitstoot en 95% minder fijnstof
o Zichtbaar MVO-imago

Aanvraagformulier
Het aanvraagformulier is te downloaden op:
http://www.agentschapnl.nl/content/aanvraagformulier-rijden-op-biogas-e n-hogere-blends-biobrandstoffen.

Informatie
Wilt u meer informatie? Neemt u dan contact op met onderstaande personen. Pyke Kroes, provinciaal consulent duurzame brandstoffen informeert u graag over uw mogelijkheden. Of helpt u bij het invullen van uw aanvraag.

Pyke Kroes,
consulent duurzame brandstoffen voor de provincie Fryslân, tel. 06-12859487
e-mail p.s.kroes@fryslan.nl.

Pier Tiedema,
POC Transport
tel. 06-27055874

Kijk voor meer informatie over rijden op Groengas op: www.groengasmobiel.nl enwww.fryslan.nl/rijdenopgroengas.