VU medisch centrum persbericht

Amsterdam, 7 juli 2011
2011/042/CA

Overleving met longkanker stijgt door 'precisiebestraling'

Patiënten met longkanker kunnen gemiddeld 10 maanden langer leven dankzij een nieuwe bestralingsmethode. Bij deze bestralingstechniek - stereotactische radiotherapie genaamd - worden de tumoren aangepakt met hoge doses, exact gerichte bestraling. De overlevingscijfers zijn woensdag bekend gemaakt op het Wereld Longkanker Congres, door onderzoekers van VU medisch centrum.

Deze resultaten zijn van belang, omdat slechts 1 op de 3 longkankerpatiënten van 75 jaar of ouder geopereerd kan worden, en traditionele bestraling voor de niet-operabele groep meestal als te belastend terzijde werd geschoven. Zodoende werd in de praktijk 40% van deze patiënten in feite direct opgegeven. Dat is nu in veel gevallen niet meer nodig.

Prof. dr. Suresh Senan en zijn collega's van VUmc hebben voor hun onderzoek gekeken naar gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie. De toepassing van radiotherapie was in de periode tussen 2001 en 2009 gestegen van 31,2% naar 37,7%, en de overleving van deze patiënten steeg bijna 10 maanden, van 16,8 naar 26,1 maanden.

"De moeilijke groep van patiënten van 75 jaar of ouder, krijgt nu zicht op een extra behandelingsmogelijkheid: de stereotactische 'precisiebestraling'," aldus professor Senan. "Dat is goed nieuws, zowel voor degenen die niet, als voor degenen die wel geopereerd kunnen worden." Drs. Cilia Linssen van het Longkanker Informatie Centrum reageert eveneens positief op deze verruiming van de opties. Zij pleitte voor goede informatieverstrekking over de verschillen in overleving en complicaties bij opereren of bestralen, zodat alle patiënten ook zelf mee kunnen bepalen wat voor hen de beste optie is.

Klik hier voor een filmpje over stereotactische bestraling in VU medisch centrum.


Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

* dienst communicatie van VU medisch centrum, Caroline Arps of Jan Spee (020) 444 3444
* WCLC: Renee McGaw, International Association for the Study of Lung Cancer (IASLC). Aanwezig van 3 tot 7 juli rond de PressOffice van het WCLC in Amsterdam RAI, renee.mcgaw@ucdenver.edu.
* LIC: Cilia Linssen, via Marc Hinfelaar, EdelmanPR, 06 55 74 65 23.

Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/journalisten.

Volg VUmc ook op :

Achtergrondinformatie (