Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Stimulans voor export naar Rusland

Atradius Dutch State Business en Russische Alfa-Bank bundelen krachten Amsterdam, 7 juli 2011 ­ Atradius Dutch State Business - de exportkredietverzekeraar namens de overheid - en Alfa-Bank - de grootste particuliere bank van Rusland - hebben een overeenkomst gesloten. Het doel van deze samenwerking is de export van Nederlandse kapitaalgoederen naar Rusland te stimuleren en tegelijkertijd Nederlandse aannemers die in Rusland infrastructurele werken uitvoeren te ondersteunen. Atradius Dutch State Business verzekert betalingsrisico's die Nederlandse bedrijven en hun financiers lopen tijdens het zakendoen met buitenlandse afnemers. In Rusland is hiermee namens de staat inmiddels voor bijna een half miljard euro aan lopende en voorgenomen exporttransacties in dekking genomen. Belangrijke sectoren zijn olie en gas, landbouw en machines. Peter Coremans van WEMO Nederland, leverancier van machines voor de plaatverwerkende industrie: "Wij hebben dankzij de verzekering van Atradius verschillende transacties/deals met Russische klanten succesvol kunnen afsluiten." Nederlandse exporteurs kunnen een concurrentievoordeel behalen bij de export naar Rusland als zij aan hun afnemers financiering aanbieden. Ook deze financiering kan Atradius Dutch State Business afdekken. Zo kan een Russische bank, zoals AlfaBank, optreden als leningnemer of als betalingsgarant voor de Russische afnemer. Atradius Dutch State Business en Alfa-Bank stemmen hiervoor hun faciliteiten op elkaar af. Johan Schrijver, managing director van Atradius Dutch State Business: "Er is sprake van een groeiende belangstelling van Nederlandse ondernemingen die naar Rusland willen exporteren. Met onze dekking willen wij exporteurs en hun financierende banken steunen om deze export mogelijk te maken."

EINDE PERSBERICHT Over Atradius Sinds 1932 heeft Atradius een samenwerkingsovereenkomst met de Nederlandse staat waarbij Atradius voor rekening van de Staat bepaalde commerciële en politieke risico's verzekert. Deze faciliteit wordt uitgevoerd door Atradius Dutch State Business, onderdeel van de Atradius Groep. De Atradius Groep biedt wereldwijd tal van diensten op het gebied van kredietverzekering tot incasso en is via 160 kantoren aanwezig in 42 landen. Atradius heeft toegang tot kredietinformatie over 60 miljoen bedrijven wereldwijd en



neemt dagelijks meer dan 20.000 kredietlimietbeslissingen. De producten van Atradius helpen bedrijven over de hele wereld om zich in te dekken tegen betalingsrisico's die verbonden zijn aan de verkoop van producten en diensten op krediet.

Over Alfa-Bank Alfa-Bank, opgericht in 1990, is al geruime tijd de leidende Russische particuliere bank in termen van balanstotaal, eigen vermogen en aantal klanten. Eind 2010 kon Alfa-Bank meer dan 40.000 bedrijven tot haar klantenkring rekenen, waaronder vooraanstaande Russische ondernemingen, alsmede 5,3 miljoen particulieren. Het kantorennetwerk omvat 364 filialen in heel Rusland en daarbuiten, waaronder een dochterbank in Nederland en financiële dochterinstellingen in de VS, Groot-Brittannië en Cyprus.



Ingezonden persbericht