Regie der Gebouwen opent vredegerecht in gerenoveerde pastoriegebouw in Etalle

07/07/2011 10:30

REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS

Op donderdag 7 juli 2011 wordt het vredegerecht in de voormalige pastorie in Etalle (Rue du Moulin 35, 6740 Etalle) officieel geopend in aanwezigheid van de vice-eerste minister, minister van Financiën en voogdijminister van de Regie der Gebouwen, Didier Reynders en de burgemeester van Etalle, Guy Charlier. Het gebouw is volledig gerenoveerd en is verdeeld in twee autonome entiteiten. Het vredegerecht is gehuisvest op de gelijkvloerse verdieping. De gemeente Etalle stelt de verdieping ter beschikking aan het IMP (Institut Médico-Pédagogique) als kantoor- en ontspanningsruimte. De Regie der Gebouwen trad op als bouwheer. De renovatiekost bedraagt 861 236,- euro.

In een eerste fase werd het dak gerestaureerd en vernieuwd. De Regie der Gebouwen en de gemeente Etalle financierden, ieder voor de helft, deze werken. Daarnaast stond de Regie der Gebouwen in voor de afbraak van de binnenmuren en het gieten van een nieuwe vloerplaat boven de gelijkvloerse verdieping.

Het dakgeraamte en de stenen dakribben van het woongedeelte van de pastorie zijn vervangen. Boven de schuur werd het eiken, antieke dakgebinte gerestaureerd. Nieuwe leien zijn als dakbedekking geplaatst.

Na deze werken werd het gebouw horizontaal in twee aparte delen verdeeld. Het vredegerecht bevindt zich op de gelijkvloerse verdieping terwijl de gemeente Etalle de verdieping ter beschikking stelt aan het IMP.

Het gebouw behoort tot het Belgisch monumentaal patrimonium voor zijn typische gaumois-architectuur. Aan de straatgevel werd niets gewijzigd. Er werden nieuwe steunmuren gebouwd en het gebouw werd volledig geïsoleerd. Om tegemoet te komen aan een duurzaam energiegebruik, werd gekozen voor de plaatsing van een condensatieverwarmingsketel op aardgas. Daar de gemeente Etalle niet over een openbaar aardgasnetwerk beschikt, werd een eigen citerne voorzien.

Het vredegerecht is toegankelijk voor andersvaliden.

Technische fiche

Eigenaar: Belgische Staat

Bouwheer: Regie der Gebouwen

Gebruiker: Fod Justitie (vredegerecht) en gemeente Etalle

Architectuur gelijkvloers (vredegerecht): Regie der Gebouwen

Architectuur verdieping (ruimtes IMP): Groupe Atrium Architectes (Habay-la-Neuve)

Dakwerken: Meunier Marc (Filot)

Ruwbouw: Gérard Construction (Bertrix)

Verwarming: Delta Maintenance (Herstal)

Elektriciteit: Henneaux Frères (Vesqueville)

Kostprijs dakwerken: 125 961 ¤ (50% Regie der Gebouwen, 50 % Etalle)

Kostprijs ruwbouw: 580 928 ¤

Kostprijs verwarming: 90 435 ¤

Kostprijs elektriciteit: 63 912 ¤

Johan Vanderborght

Woordvoerder

Regie der Gebouwen

Gulden Vlieslaan 87 bus 2

1060 Brussel

Tel.: +32(0)2-541 65 05

Fax: +32 (0)2-541 65 01

Mobile: 0479/31 26 91

johan.vanderborght@regiedergebouwen.be

www.regiedergebouwen.be

* * *

De Regie der Gebouwen

De vastgoedexpert van de federale staat

De Regie der Gebouwen zorgt dat de federale ambtenaren in kwalitatieve kantoren kunnen werken en houdt ook het federale architecturaal patrimonium in stand.

Verantwoordelijkheid, integriteit, professionalisme, flexibiliteit en efficiëntie zijn haar kernwaarden.

Haar vastgoedportefeuille omvat zo'n 8 miljoen m² verspreid over een 1.500 tal gebouwen. Hiervan zijn circa 975 gebouwen eigendom van de federale staat (ongeveer 5 miljoen m2) terwijl zo'n 525 gebouwen worden gehuurd (ca. 2,9 miljoen m2).

Voor de federale ambtenaren huurt zij kwalitatieve kantoren of treedt zij zelf op als bouwheer. Bij het huren van kantoren wordt nauwlettend rekening gehouden met de specifieke behoeften van haar klanten. Bij nieuwbouw besteedt zij bijzondere aandacht aan de globaal bouwkundige kwaliteit van de bouwplannen. Deze kwaliteit wordt onder andere bepaald door de functionele geschiktheid van het gebouw, de beoogde levensduur, de esthetische kwaliteit en de stedenbouwkundige inplanting in de bestaande omgeving, de kostprijs, de onderhoudskosten en het duurzaam energiegebruik.

Op architecturaal en historisch vlak omvat het beheerde patrimonium enkele schitterende pareltjes, zoals de site van het Jubelpark met de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Autoworld en het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis. De Regie der Gebouwen waakt als beheerder van dit patrimonium over het behoud van deze monumenten en opmerkelijke gebouwen die een getuige zijn van ons rijk verleden en een weerspiegeling zijn van onze cultuur.

Sinds jaren breidt de Regie der Gebouwen haar knowhow uit in restauratie- en conservatietechnieken. Elk jaar slaagt zij erin om enkele waardevolle gebouwen en monumenten in ere te herstellen. Denk maar aan de Koninklijke Muntschouwburg, het Paleis der Academiën, het Muziekinstrumentenmuseum, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, de Hallepoort, de Japanse toren, het Chinees paviljoen, het Paleis voor Schone Kunsten, enz.

De Regie der Gebouwen voert ook de verbintenissen uit die de Belgische staat is aangegaan met internationale instellingen met betrekking tot gebouweninfrastructuur, zoals de Europese Scholen (Europese Commissie) of de Raad van de Europese unie.

Dankzij haar kwalitatieve dienstverlening en haar specifieke en unieke knowhow op het vlak van bouw, restauratie en vastgoedbeheer, is de Regie der Gebouwen de vastgoedexpert van de federale overheid.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel