Gemeente Utrecht


2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
91 Vragen van de heer S. de Vries
(ingekomen 6 juli 2011)


Schriftelijke vragen inzake de waterkwaliteit Merwedekanaal

In het kader van de Big Jump, die aanstaande zondag 10 juli op diverse plekken in Europa plaatsvindt, wil GroenLinks Utrecht van het college weten hoe het met het onderhoud van de Utrechtse watergang in het Merwedekanaal is gesteld. Doordat er al jarenlang niet gebaggerd is, raken bij golfslag vanuit het Amsterdam Rijnkanaal woonboten en arken regelmatig de grond met beschadigingen tot gevolg. Ook wil de fractie opheldering over het gebrek aan onderhoud aan de kunstwerken in het kanaal.

Tienduizenden mensen springen op zondag 10 juli om klokslag drie uur 's middags gezamenlijk in rivieren, kanalen en meren. De zwemmers willen daarmee aandacht vragen voor schoon water. In Utrecht zal er in het water van het Merwedekanaal gesprongen worden bij de Muntkade in Lombok.
Vanaf drie uur gaan we 'springen voor schoon water'. Klik hier voor meer informatie over de Big Jump 2011.

Lees hieronder de vragen van GroenLinks raadslid Steven de Vries.

1. Deelt het College de zorgen van GroenLinks over het onderhoud aan de kunstwerken en de watergang? Zo neen, waarom niet?
2. Wat is uw oordeel over de ecologische waterkwaliteit?
3. Klopt het bericht dat de maatregelen: aanleg natuurvriendelijke oevers, invoeren omgekeerd traditioneel peilbeheer, de ontwikkeling van paaiplaatsen, het aanbrengen vooroeververdediging, het baggeren of verdiepen, het voorkomen van bladval en het uitvoeren van actief vegetatie- en waterkwaliteitsbeheer op de planning staan? Zo ja, voor wanneer is de uitvoering gepland?
4. Klopt het bericht dat Rijkswaterstaat, de beheerder van de watergang, geen onderhoud meer pleegt omdat hier hun prioriteit niet ligt? Zo neen, wat is de reden?
5. Welke inspanningen heeft u de afgelopen jaren geleverd om Rijkswaterstaat aan te zetten haar verplichtingen na te komen?
6. Klopt het dat er al enkele malen afmeerpalen zijn afgebroken?
7. Bent u er mee bekend dat, er doordat er al jarenlang niet gebaggerd is, bij golfslag vanuit het Amsterdam Rijnkanaal de woonboten en arken regelmatig de grond raken met beschadigingen tot gevolg?
8. Is er de afgelopen jaren onderhoud gepleegd aan de kunstwerken (waaronder de bruggen, de sluizen en afmeerpalen) en kaden?
9. Wat is uw oordeel, gezien het voorgaande, over de veiligheid voor zowel bewoners als andere gebruikers van het kanaal en haar kunstwerken?


---- --