Ingezonden persbericht



---



( PERSBERICHT )

's-Hertogenbosch, 7 juli 2011

Onbekend voorbereidend werk van Jheronimus Bosch zichtbaar gemaakt

Onderzoekers van het Bosch Research and Conservation Project zijn erin geslaagd voorbereidende schilderingen op een werk van Jheronimus Bosch zichtbaar te maken die tot nu toe volledig onbekend waren. Het gaat om het schilderij De ark van Noach op de berg Ararat na de Zondvloed (ca. 1514, Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen).

Het internationale onderzoeksproject naar de schilderijen van Bosch heeft tot doel in de komende jaren alle schilderijen van de middeleeuwse schilder opnieuw te onderzoeken en te documenteren. Dit om meer te weten te komen over de stijl en techniek waarin Bosch werkte en om de bewaartoestand van de circa dertig overgeleverde werken beter in kaart te brengen. Technische hulpmiddelen zoals macrofotografie in het zichtbaar licht en het infrarood, evenals infraroodreflectografie spelen hierbij een belangrijke rol. Met deze laatste techniek kan door verflagen heen worden gekeken en worden de voorbereidende tekening en onderschildering zichtbaar.

In het geval van De ark van Noach blijkt onder de ark zoals die op het schilderij te zien is, een veel groter schip te zitten dat later door de kunstenaar is overschilderd. Over de mogelijke reden voor deze verandering zullen de onderzoekers zich de komende tijd het hoofd gaan breken. Zeker is wel dat de nu aan het licht gebrachte wijziging de kunstenaar in staat heeft gesteld een grotere variëteit aan dieren uit te beelden, die bovendien in een lange stoet uit het schip lopen, terwijl ze in de eerdere opzet alle in de open ark waren opgesteld.

Het onderzoeksproject loopt nog tot en met 2016, wanneer het 500ste sterfjaar van Bosch wordt herdacht en de onderzoeksresultaten worden gepresenteerd in een tentoonstelling in het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch.

Het onderzoek wordt gehouden in opdracht van stichting Bosch Research and Conservation Project (BRCP) en wordt uitgevoerd door het Noordbrabants Museum, Radboud Universiteit Nijmegen, Queen's University (Kingston, Ontario, Canada) en Stichting Restauratie Atelier Limburg. Het project is bijzonder omdat niet eerder gecoördineerd internationaal wetenschappelijk onderzoek van deze omvang is uitgevoerd naar de schilderijen van Jheronimus Bosch. De totale kosten van het onderzoeksproject bedragen 2,6 miljoen euro.

Eind mei kreeg het Bosch Research and Conservation Project een schenking van een half miljoen euro van het Gieskes-Strijbis Fonds, dat onder meer meerjarige, hoogwaardige projecten op het gebied van kunst en cultuur steunt. Behalve de bijdrage van het Gieskes-Strijbis Fonds ontvangt stichting BRCP 2,1 miljoen euro van stichting Jheronimus Bosch 500.

Bosch Research and Conservation Project is een internationaal kunsthistorisch onderzoek. Moderne technologie wordt ingezet voor een fundamentele herwaardering van het werk van Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516). In dit project werken kunsthistorici, conservatoren en restauratoren van instellingen uit de hele wereld samen om het erfgoed van één van 's werelds meest creatieve kunstenaars ooit te analyseren en te conserveren. De tentoonstelling in 2016, een half millennium na de dood van Jheronimus Bosch, is onderdeel van de meerjarige manifestatie Bosch 500. De organisatie hiervan berust bij stichting Jheronimus Bosch 500, die daarin samenwerkt met onder meer het Noordbrabants Museum en het Jheronimus Bosch Art Center.

Pagina 1 van 2

Noot voor de redactie,