Vrije Universiteit Amsterdam

Betere behandeling brandwonden


* Startdatum: 08-07-2011


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: On burn scar reconstruction. Clinimetric, experimental and clinical studies


* Spreker: P.D.H.M. Verhaegen


* Promotor: prof.dr. P.P.M. van Zuijlen prof.dr. E. Middelkoop


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Nieuwe technieken voor de behandeling van brandwonden leveren goede resultaten.
Plastisch chirurg in opleiding Pauline Verhaegen onderzocht reconstructieve technieken bij brandwonden waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van de omliggende gezonde huid. Deze huid met unieke functionele en cosmetische kwaliteiten verbetert op lange termijn het resultaat van ingrepen bij brandwonden.

Patiënten hebben veel baat bij de toepassing van een lichaamseigen lap gesteeld op een bloedvat. Hiermee kan de bewegingsbeperking door samentrekkend brandwondenlittekens worden opgeheven. Ook de toepassing van een huidoprekapparaat levert goede resultaten. Door de gezonde omliggende huid op te rekken kunnen grote ontsierende littekens van brandwonden in een keer worden verwijderd.

In de brandwondenzorg is de overleving van patiënten de laatste decennia aanzienlijk verbeterd. Omdat er steeds meer patiënten met grote brandwonden overleven, krijgen ook meer en meer patiënten te maken met de nadelige gevolgen van littekenvorming. Brandwondenlittekens geven vaak, ook op de lange termijn, een zeer matig cosmetisch en functionele resultaat. Het verhelpen van deze problemen vraagt vaak om meerdere (plastisch chirurgische) ingrepen.

Pauline Verhaegen onderzocht nieuwe technieken op het gebied van brandwondenlittekenreconstructies. Zo keek zij naar twee (nieuwe) meetmethoden die de bindweefselstructuur van gezonde huid en littekens betrouwbaar in kaart kunnen brengen. Ze laat zien dat met behulp van de huidoprektechniek veel grotere, hinderlijke en ontsierende brandwondenlittekens in één keer in één operatie verwijderd kunnen worden. Dit heeft als voordeel voor de patiënt dat deze slechts eenmaal geopereerd hoeft te worden aan het ontsierende brandwondenlitteken, waar voorheen twee of meerdere operaties nodig waren om het gehele litteken te verwijderen.

Meer informatie over de promotie op de website van VUmc

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam