Vrije Universiteit Amsterdam

Tijd en toeval


* Startdatum: 08-07-2011


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Tijd en toeval


* Spreker: prof.dr. H.A. Verhoef


* Onderdeel: Faculteit der Aard- en levenswetenschappen


* Wetenschapsgebied: Aard- en levenswetenschappen


* Evenementtype: Afscheidscollege

Onder verwijzing naar het Bijbelgedeelte Prediker 9 vers 11 over het feit dat wij allen afhankelijk zijn van tijd en toeval loopt Herman Verhoef in zijn afscheidsrede, die de vorm heeft van een uitgebreid curriculum vitae, door belangrijke momenten en gebeurtenissen, die vaak volledig toevallig de route van zijn loopbaan bepaalden.

De belangrijke momenten van Verhoef zijn zijn studiekeuze: Biologie, zijn promotie op het gebied van de oecologie en de lijn binnen zijn onderzoek als promovendus, als UHD en tenslotte als hoogleraar: Ecofysiologie, Bodemoecologie en Community Ecology.

Naast door toevallige ontmoetingen en tijdsverschuivingen bepaalde onderwijs- en onderzoeksthema's, speelde ook het besturen een belangrijke rol in Verhoefs loopbaan: Hij maakte tien jaar deel uit van faculteitsbesturen, meestal met als portefeuille onderwijs. Het waren tijden met soms heftige veranderingen in het curriculum; opkomst, maar ook ondergang van onderzoeksgroepen, en de verschuiving van subfaculteit Biologie (deel van de faculteit Wis- en Natuurkunde) naar faculteit Biologie en tenslotte de huidige faculteit Aard- en Levenswetenschappen. Deze schaalvergroting loopt parallel met schaalvergroting in onderzoek (systeemwetenschappen, multidisciplinariteit), maar kent ook nadelen in termen van focus- en identiteitsvervaging.

Het net gestarte Amsterdam Global Change Institute is een hoopgevend initiatief en dit netwerk gaat zich uitstrekken ver buiten de grenzen van deze Universiteit, maar we moeten er wel voor zorgen dat de monodisciplines hun topniveau handhaven. Verhoefs grote liefde voor onderwijsvernieuwing betreft niet alleen het onderwijs dat zich afspeelt binnen de VU-muren, maar een jarenlange inspanning om te komen tot een internationale master lijkt eindelijk erkend te worden via Erasmus Mundus. Het internationaliseren van onderzoek is al jaren een feit; op onderwijsgebied liggen we als Europese partners nog ver uit elkaar en kent ieder land zijn eigen regels. Verhoef hoopt dat we hierin ook meer samenwerking gaan zien.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam