Rijksdienst Cultureel Erfgoed


Archeologen vinden boomstamkano bij opgraving in Houten-Castellum

7 jul 2011 - 11:29

Tijdens de laatste dagen van de opgraving in Houten-Castellum zijn spectaculaire vondsten gedaan. In het terrein van dit archeologisch monument is een kano aangetroffen van ongeveer 2500 jaar oud. Het lijkt de eerste complete kano uit deze periode in Nederland. Met een lengte van 7 meter en gehouwen uit één stuk eikenboomstam is de kano de grootste vondst op het Houtense monumentterrein. De oorspronkelijke einddatum van de opgraving - 1 juli - is in verband met de vondst een week uitgesteld.

De kano wordt vrijdag 8 juli om 9.00 uur in zijn geheel gelicht met behulp van een kraan. Na de lichting gaat de boot voor nader onderzoek naar de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Lelystad en kan Rotij Projecten met bouwwerkzaamheden aanvangen in dit deel van Castellum.

De opgraving van het archeologisch monumentterrein in plangebied Castellum startte in december 2010. Tijdens de opgravingen zijn bijzondere ontdekkingen gedaan die ons informeren over het leven in de ijzertijd en Romeinse tijd (ca. 500 v.Chr. - 200 na Chr.). In deze periode liep hier een geul met water. Op de hogere delen stonden boerderijen en lagen akkers. Deze werden druk bewoond en bewerkt en de aanwezigheid van drenkkuilen en afdrukken van koeienpoten geven aan dat er ook vee ronddwaalde. In de geul zijn veel oude resten aangetroffen, zoals metalen spelden, een visfuik, resten van een brug en menselijk en dierlijk botmateriaal. Deze vondsten leveren veel informatie over de oudste bewoners van het Castellumterrein in Houten. Nabij de boomstamkano zijn verscheidene menselijke schedels aangetroffen. Er zal onderzocht worden hoe de schedels in de oude geul terecht zijn gekomen.

Het archeologisch onderzoek is uitgevoerd door de ACVU-HBS, directie is in handen van The Missing Link. Het onderzoek wordt betaald door Roosdom Tijhuis. Bevoegd gezag is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de gemeente Houten is nauw betrokken geweest bij het hele proces.