Stichting Vluchteling

23-06-2011

Raad voor de Vluchteling: Irak moet terug op agenda

Basisvoorzieningen voor de bevolking in Irak schieten nog altijd schromelijk tekort. Het uitblijven van verbetering van voorzieningen als elektriciteit, scholing en gezondheidszorg kan leiden tot destabilisatie van het land. Dat is één van de conclusies uit het onderzoek `Irakese Vluchtelingen en Ontheemden: Uit het oog, uit het hart?'. Het onderzoek wordt vandaag gepubliceerd door de Raad voor de Vluchteling, het onafhankelijke adviesorgaan van Stichting Vluchteling. De Raad vindt dat de humanitaire situatie in Irak weer op de Nederlandse en Europese agenda moet komen. Arabiste Petra Stienen is de auteur van de studie.

Ruim acht jaar na de invasie in Irak, is in het land nog steeds sprake van een onzekere veiligheidssituatie en schendingen van de mensenrechten. Het onderzoek schetst een zorgwekkend beeld van de vluchtelingensituatie in Irak en de buurlanden Syrië en Jordanië. De Irakese vluchtelingencrisis is, na Afhanistan, de tweede meest omvangrijke in de wereld. Oorlog, interne conflicten, de invasie van de coalitietroepen en sektarisch geweld hebben geleid tot ruim 2,7 miljoen ontheemden en bijna 1,8 miljoen vluchtelingen in Syrië en Jordanië.

Conclusies en aanbevelingen
De Raad doet in het rapport ook diverse aanbevelingen. De Iraakse regering zou spoedig een nationaal plan moeten opstellen voor de aanpak van de vluchtelingen- en ontheemdenproblematiek. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor de humanitaire problemen van Iraakse vluchtelingen in Syrië en Jordanië. De Raad doet tevens suggesties voor ondersteuning in de regio vanuit Nederland en de EU. Dit is van groot belang, gezien de huidige ontwikkelingen in het Midden-Oosten en de waarborging van de politieke stabiliteit in Irak op de lange termijn. Tot slot vraagt de Raad aandacht voor de uitvoering van eerder gedane toezeggingen binnen EU-verband om 10.000 Irakese vluchtelingen te hervestigingen. Deze in 2008 gedane toezegging is in 2011 nog slechts ten dele gerealiseerd.

Draagvlakonderzoek
Voor het derde opeenvolgende jaar presenteert de Raad voor de Vluchteling ook het onderzoek naar het draagvlak in Nederland voor vluchtelingen en ontheemden. Hieruit blijkt onder andere dat de kennis over de vluchtelingenproblematiek zeer beperkt is. Bijna zestig procent van de Nederlanders denkt dat de meeste vluchtelingen buiten hun eigen regio onderdak vinden en 38 procent denkt zelfs dat Nederland het land is dat wereldwijd de meeste vluchtelingen opvangt. In werkelijkheid wordt ruim 95% van de meer dan 40 miljoen vluchtelingen en ontheemden opgevangen in eigen land of regio. Het volledige draagvlakonderzoek is te downloaden op de website van Stichting Vluchteling.

---