Europees kwaliteitsstempel voor coachopleiding

Persbericht van NOBCO

NOBCO reikt eerste Nederlandse EQA certificaat uit aan Alba-academie

NIJKERK/ENSCHEDE, 8 juli 2011 - Coachopleidingen in Nederland kunnen voortaan een Europees kwaliteitskeurmerk krijgen. Het European Quality Award (EQA) certificaat van de European Mentoring and Coaching Council (EMCC) geeft aan dat het om een geaccrediteerde opleiding gaat die internationaal wordt erkend. Nu coachopleidingen steeds populairder worden en door steeds meer opleidingsinstituten worden aangeboden, vond de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) het noodzakelijk om cursisten via een keurmerk meer inzicht en zekerheid te geven op die markt.

Het eerste Nederlandse EQA certificaat werd gisteren op de Universiteit van Twente uitgereikt aan directeur Ien G.M. van der Pol van de Alba-academie. Dat gebeurde tijdens de eerste Europese Coaching en Mentoring Research Conferentie van de EMCC. De Alba-academie heeft zijn post-HBO beroepsopleiding tot Coach Practitioner als eerste in Nederland door assessoren van de EMCC laten beoordelen op het gebied van inhoud, theorie, practica en leerproces in de beroepseducatie.

Inmiddels hebben 27 andere Nederlandse opleidingsinstituten een aanvraag voor een EQA certificaat ingediend. Zij zitten nog in het certificeringsproces, dat drie tot twaalf maanden duurt. De aangeboden coachopleidingen variëren van managementcoaching tot jobcoaching, van mediation tot studentencoaching en van supervisor tot lifecoaching. ,,In Nederland worden de laatste jaren heel veel coachopleidingen aangeboden. Door echte opleidingsinstelling, kleine bureaus en grotere kantoren die het naast hun consultancy aanbieden. Daarom is het van belang om voor dit soort opleidingen een keurmerk te hebben, zodat je als student weet wat je krijgt, op welk niveau en waarvoor je betaalt," stelt woordvoerder Alexander Waringa van de NOBCO. ,,Er zijn straks twee soorten opleidingen in Nederland: die met het EQA keurmerk en de andere."

Met het keurmerk wordt de markt professioneler en transparanter. Alle opleidingen worden langs dezelfde meetlat gelegd als de opleidingen in andere landen. Inmiddels hebben al 65 opleidingen in negen landen een EQA keurmerk. Studenten aan die opleiding krijgen daarmee de zekerheid van een geaccrediteerde opleiding waarvan de kwaliteit Europees erkend wordt.
Het EQA certificaat wordt in Nederland uitgegeven door de NOBCO, de vertegenwoordiger van EMCC in Nederland. Het certificaat is gebaseerd op een doordacht competentieprofiel met acht competenties op vier verschillende niveaus en met maar liefst 112 indicatoren waarop beoordeeld wordt.
Beroepsorganisatie NOBCO verwacht dat studenten in de komende jaren steeds meer rekening met het EQA certificaat zullen gaan houden bij hun keuze voor een coachopleiding.

Meer informatie: www.nobco.nl

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://www.nobco.nl



Razende Robot Reporter