Gemeente Stede Broec

College transparant over overschrijding budgetten

08-07-2011 Het college van b&w wil gelden uit het positief jaarresultaat 2010 gebruiken voor het incidenteel verhogen van het budget Inhuur derden.
Het budget dat vastgesteld is voor de inhuur van tijdelijk personeel (derden), is structureel te laag; b&W is daarom voornemens in de begroting 2012 een nieuwe, realistische inschatting te maken van deze uitgaven.

budget inhuur derden overschreden

Burgemeester Goldschmeding, portefeuillehouder financiën legde tijdens de raadsvergadering van 7 juli uit dat het budget Inhuur derden dit jaar al in een vroeg stadium is overschreden. Onder andere door de inhuur van een interim gemeentesecretaris aan het begin van het jaar. De keuze voor een interim secretaris was noodzakelijk om een nieuwe bedrijfsvoering op te zetten; het presidium was hiervan op de hoogte en stond achter deze keuze.

Dekkingsvoorstel

Dat het budget dit jaar is overschreden, is geen uitzondering. Het gereserveerde bedrag is al jaren niet toereikend. Het was alleen minder zichtbaar doordat de overschrijding aan het eind van het jaar gecompenseerd werd door incidentele vrijgevallen middelen. Dat was ook het moment dat de Raad werd geïnformeerd. Het college kiest er nu voor om overschrijdingen van budgetten in een eerder stadium te melden en wil transparant zijn. Voordeel hiervan is dat er nu tijdig bijgestuurd kan worden en het college met een dekkingsvoorstel kan komen. Burgemeester Goldschmeding reageerde naar aanleiding van een motie van afkeuring die werd ingediend door het CDA, de VVD en GBS. De fracties waren van mening dat het college te laat openheid heeft gegeven over overschrijding van het budget. De motie werd met tien tegen negen stemmen afgewezen. De bestemming jaarresultaat 2010 is aangenomen. 08-07-2011