Politie Gelderland-Zuid

Stijging formatie na jaren van krimp

Regiopolitie Gelderland-Zuid, 08-07-2011 o In de vergadering van het Regionaal College, gevormd door alle burgemeesters uit de regio en de fungerend hoofdofficier van justitie, is de formatie voor 2011 voor de politie Gelderland-Zuid vastgesteld. Na jaren van krimp, stijgt nu de formatie met 45 fte. Omdat de feitelijke sterkte boven de formatieve sterkte ligt, betekent dit niet dat er 45 vacatures zijn. Het is nu wel mogelijk om die 45 fte ten goede te laten komen aan de basispolitiezorg door de formatie hierop vast te zetten.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft het budget voor de Nederlandse politie opnieuw verdeeld via het budgetverdeelsysteem (BVS). Daarbij heeft hij ook de operationele sterkte voor de korpsen bepaald. Oorspronkelijk was de formatie van de politie Gelderland-Zuid begroot op 1130 fte met in de komende jaren een daling naar 1075 fte. Regelmatig zijn korpsbeheerder De Graaf en korpschef Van Zwam in gesprek geweest met het Ministerie om de onrechtvaardigheid van het BVS voor het voetlicht te brengen. Dit resulteerde in eenmalig bijdragen van het Rijk die de negatieve effecten dempten. Met de nieuwe verdeling wordt meer recht gedaan aan de bezwaren die er waren tegen de oude verdeling.

Geen extra personeel
Conform de nieuwe verdeling van het politiebudget krijgt Gelderland-Zuid er budget bij en mag de operationele sterkte hoger zijn dan begroot. Om de feitelijke sterkte en de formatie zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen, wordt de formatie opgehoogd naar 1175 fte. Een stijging van 45 fte.
De formatie van het korps is de formele personeelssterkte. Deze feitelijke sterkte ligt boven de 1175 fte. Het betekent dus dat het korps niet meer hoeft te krimpen. Wel is nu in het Regionaal College vastgesteld hoe de extra formatie wordt vastgezet.

Meer blauw op straat
De uitbreiding komt ten goede aan de basispolitiezorg. De sterkte van de ondersteuning is vastgezet op 168 fte (feitelijke sterkte 165 fte). De verdeling van de 45 ftes bestaat uit een lichte stijging van het aantal wijkagenten, extra veiliger wijkteams en het toevoegen van flexcapaciteit per district.

(11)

Laatst gewijzigd 08-07-2011 10:38 | © Regio Gelderland-Zuid |