Gemeente Brummen


Samenwerkingsovereenkomst Centrumplan Eerbeek ondertekend

(Oorspronkelijke publicatie datum: 08-07-2011)

Woensdagmiddag 6 juli 2011 was het zover. De vertegenwoordigers van de marktpartijen Bouwfonds Ontwikkeling en Roosdom Tijhuis, stichting Sprengenland Wonen en de gemeente Brummen ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst voor het Centrumplan Eerbeek. Dit betekent dat de plannen die in samenspraak met de Eerbeekse samenleving en ondernemers zijn gemaakt, de komende jaren ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.

De ondertekening vond plaats op het bedrijfsterrein van het voormalige transportbedrijf Burgers Logistics. De ondertekening symboliseert het begin van de daadwerkelijke planvorming én uitvoering van het Centrumplan Eerbeek. Ook is de ondertekening een belangrijke voorwaarde voor het veilig stellen van een provinciale subsidie van ruim 2,3 miljoen euro. De samenwerkingspartners gaan nu concrete stappen zetten om in een periode van tien jaar het centrum van Eerbeek om te vormen tot een goed functionerend en aantrekkelijk winkel, woon- en verblijfsgebied.

Van sloop naar opbouw
De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst is ook het startsein voor de sloopwerkzaamheden van dit complex. In de komende zes maanden zal dit pand fasegewijs worden gesloopt. Omwonenden zijn over de werkzaamheden schriftelijk geïnformeerd. Behalve de sloop van het Burgerscomplex richt de energie van de gemeente zich op dit moment ook op het in samenspraak met ondernemers en omwonenden ontwikkelen van een ontwerp voor het openbare terrein van het Oranje Nassauplein. De herinrichting van dit plein in het voorjaar van 2012 is de eerste zichtbare kwaliteitsimpuls voor het hart van Eerbeek. Ook zijn inmiddels de voorbereidingen gestart voor een stedenbouwkundig plan, de benodigde bestemmingsplannen, het beeldkwaliteitsplan en een inrichtingsplan voor de openbare ruimte in het centrumgebied.

De aanvang van de bouw van de eerste woningen op de voormalige Burgerslocatie en winkels en appartementen op het voormalige Kerstenterrein is voorzien eind 2012 en begin 2013. De oplevering van de laatste woningen op beide terreinen staat voor de jaren 2020/2021 in de planning. Tot slot wordt naar verwachting in de periode van 2015 tot en met 2017 (gefaseerd) de herinrichting openbare ruimte van de Stuijvenburchstraat, de Eerbeeksebeek en de stationsomgeving, inclusief de ontsluitingsweg langs het spoor, aangepakt. Mogelijk wordt dit eerder, afhankelijk van een eventuele subsidie die mogelijk kan worden verkregen voor de werkzaamheden.

Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst borduren de partijen voort op de in november 2009 vastgestelde Structuurvisie Centrumgebied Eerbeek en de in december 2010 ondertekende Akkoord op Hoofd-lijnen. In de samenwerkingsovereenkomst die op 29 juni 2011 ook de unanieme steun van de Brummense gemeenteraad kreeg, is gedetailleerd opgeschreven welke ontwikkelingen er exact worden beoogd, wie daarvoor verantwoordelijk is en hoe de verdeling van kosten en risicos is geregeld. Dit alles met het doel om over tien jaar een geheel nieuw en prachtig dorpscentrum in Eerbeek te hebben.

Meer weten?
Meer informatie over het centrumplan voor Eerbeek vindt u op de speciale projectpagina.