Kroon op het werk

Langer doorwerken; werkgevers en werknemers aan zet voor duurzame inzetbaarbaarheid

Op 1 juli kwamen bedrijven en organisaties bijeen voor de officiële aftrap van het Nationaal Inzetbaarheidsplan (Niplan). Met dit plan werken TNO en Kroon op het Werk samen met bedrijven aan duurzame inzetbaarheid. Het is een uniek concept om de inzetbaarheid en productiviteit van de Nederlandse beroepsbevolking naar een hoger plan te brengen. Het sluit aan op het Vitaliteitspakket dat Minister Kamp (SZW) op 4 juli aan de Tweede Kameraanbood.

Timing perfect
TNO en Kroon op het Werk ondersteunen de doelstellingen in het Vitaliteitspakket van de minister en bieden een integraal programma voor zowel werkgevers als werknemers; onafhankelijk en samen met marktpartijen. Het Niplan voorziet onder meer in de ondersteuning van:


· de gevraagde persoonlijke inzetbaarheidsscan en loopbaanscan door middel van de Duurzaam Inzetbaarheids Index (DIX).


· het beoogde Actieplan Gezond Bedrijf voor gezonde arbeidsomstandigheden gericht op stimulering van meer beweging en het voorkomen van uitval van chronisch zieke werknemers.

TNO en Kroon op het Werk zijn positief over het beschikbaar komen van de vernieuwde ESF-regeling per 1 oktober: een subsidieregeling voor bedrijven ter stimulering van duurzame inzetbaarheid. Zij ondersteunen de mogelijke verbreding van de regeling voor sectorale sociale partners en scholingsfondsen.

Het Nationaal Inzetbaarheidsplan
Optimale inzetbaarheid en productiviteit van de beroepsbevolking is een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer. De werknemer heeft daarbij de regie over zijn eigen waarde op de arbeidsmarkt en zijn loopbaanontwikkeling. De werkgever stimuleert en faciliteert hem daarin.

Het Nationaal Inzetbaarheidsplan ondersteunt bedrijven en hun werknemers om tijdig maatregelen te treffen en ervoor te zorgen dat meer mensen gezond, met plezier en langer aan het werk komen en blijven. Het geeft antwoord op vragen als "ik wil dat mensen langer gezond inzetbaar blijven, ik moet dus iets met duurzame inzetbaarheid maar wat?" Alleen op deze manier is het mogelijk om de noodzakelijke verhoging van de arbeidsparticipatie en de inzetbaarheid c.q. productiviteit van de Nederlandse beroepsbevolking te realiseren.

TNO monitort het programma en kijkt naar de effecten van de interventies. Van elkaar kunnen we veel leren.

Reeds deelnemende partijen
Partners van TNO en Kroon op het Werk zijn: NEN, Lifeguard, Agis, SIGRA, Human Capital Group, AKZ, O&O fonds ENb, Vander Maat Groep, Spectocura, Werkend Nederland, WerkVanNu, TIGRA, Randstad, Medior en Bilderberg.