CDA


2012: Europees Jaar voor Actief Ouder Worden
vrijdag 8 juli 2011
Het Europees Parlement heeft gisteren besloten dat 2012 het Europees Jaar voor het 'actief ouder worden en solidariteit tussen generaties' zal worden. Tevens heeft zij een werkbudget beschikbaar gesteld van 5 miljoen euro voor onder andere bewustwordingscampagnes.

Dit tot groot genoegen Lambert van Nistelrooij, die in het Europees Parlement een opinierapport hierover schreef. "In meer dan de helft van de Europese regio's is sprake van een stabiliserende of teruglopende bevolking. Daarom heb ik voorgesteld het onderwerp Actief Ouder Worden op te nemen in de regionale programma's waaraan Europa meebetaalt. De vraag is of regio's en steden 'ouderenproof' zijn. Of anders gezegd: zijn zij voorbereid voor een meer actieve rol voor senioren in de komende jaren?"

Ook Ria Oomen-Ruijten, woordvoerdster Sociale Zaken en Werkgelegenheid, is groot voorstander van het Europees Ouderenjaar: "De demografische ontwikkelingen hebben grote invloed op onze pensioenen. Om ervoor te zorgen dat deze houdbaar, veilig en adequaat blijven, is het van belang dat we alle mogelijke inspanningen doen om ervoor te zorgen dat ouderen een bijdrage kunnen blijven leveren aan de samenleving. De demografische verandering stelt ons voor een tweevoudige uitdaging. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we in de behoeftes van ouderen kunnen voorzien, zonder jongere generaties met de lasten op te zadelen?"

Volgens Van Nistelrooij zal de vergrijzing door overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven in Nederland moeten worden benaderd als een kans in plaats van een probleem: "Rondom Eindhoven en Groningen wordt gewerkt aan innovaties en betere behandelmethoden in bijvoorbeeld de zorg. Met innovatieve concepten zoals eHealth kunnen we de financiële druk op de gezondheidszorg verlichten en aan de andere kant banen creëren, wat onze Europese concurrentiepositie weer versterkt. Zo kunnen we samen de vergrijzing verzilveren".