D66

vrijdag 8 juli 2011

Buma/Stemra, geef openheid van zaken

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil van staatssecretaris Teeven (Justitie, VVD) weten wat hij met Buma/Stemra gaat doen om artiesten en componisten het geld te laten krijgen waar ze recht op hebben. De sociaal-liberaal vraagt aan Teeven of hij de auteursrechtenorganisatie door gaat lichten en zo nodig onder curatele stelt na de zoveelste klacht over de manier waarop deze wordt bestuurd. Dat staat vandaag in de Volkskrant.

Ontevredenheid

Buma heeft een wettelijke monopoliepositie, want componisten die hun geld willen innen hebben geen keuze dan gebruik te maken van deze organisatie. Leden klagen over te weinig transparantie rondom grote geldstromen en vinden dat uitgevers teveel macht naar zich toe hebben getrokken. Verhoeven: "Steeds weer blijkt dat de wijze waarop Buma/Stemra wordt bestuurd tot problemen en ontevredenheid leidt. Daarom heb ik Teeven gevraagd of hij bereid is de leiding door te lichten en indien nodig onder curatele te stellen."

Opheldering

Door de vragen van Verhoeven moeten eventuele misstanden bij Buma/Stemra opgehelderd worden. De sociaal-liberaal wil dat Teeven alle opties overweegt om Buma haar wettelijke taak op een juiste manier te laten uitoefenen. "Als verscherpt toezicht het juiste middel is, dan moet dit. Het gaat hier om miljoenen euro's van artiesten en componisten die hier hard voor hebben gewerkt. Dit moeten ze dan ook terugzien. Bovendien is het geen zaak van vandaag, maar speelt dit al langer. Het is de verantwoordelijkheid van Teeven om de problemen op te lossen."

Kort na het zomerreces behandelt de Tweede Kamer het door Teeven aangepaste Auteursrecht, waar ook de collectieve beheersorganisaties (CBO's) zoals Buma/Stemra onderdeel van uitmaken.

Vragen:

* 1.
Heeft u kennis genomen van de artikelen in de Volkskrant over Buma/Stemra? 1) 2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) Wat is uw reactie op de verschillende artikelen?

* 2.
Klopt het dat Buma via haar wettelijke taak rond Openbaarmaking een monopolie-positie heeft waardoor muzikanten die rechten willen innen geen keuze hebben dan gebruik te maken van de diensten van Buma/Stemra?

* 3.
Wat vindt u van het functioneren van Buma/Stemra?
* 4.
Wat is uw mening over de bestuursstructuur van Buma/Stemra? Wat vindt u van de signalen dat de directeur op te grote afstand staat van de bestuursleden en dat de bestuursleden en de raad van toezicht over weinig controle-instrumenten beschikken?
* 5.
Bent u van mening dat de belangen van componisten en tekstschrijvers op dit moment door Buma/Stemra op een juiste manier behartigd worden?

* 6.
Zo nee, bent u bereid actie te ondernemen gezien het feit dat hier een wettelijke taak vervuld wordt? Kunt u op korte termijn de governance van Buma/Stemra doorlichten en de Kamer over de uitkomsten van deze doorlichting voor het einde van 2011 informeren?

* 7.
Wat vindt u van een tijdelijke onder curatele stelling totdat er orde op zake is gesteld zoals bijvoorbeeld bij het CBR gebeurd is?