Openbaar Ministerie

Zeven aanhoudingen in verband met handel in valse merkkleding

7 juli 2011 - Functioneel Parket

De Fiod heeft maandag 4 juli jl. in een onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket zeven verdachten aangehouden uit Amsterdam en de omgeving van Utrecht, op verdenking van het op grote schaal handelen in valse merkkleding. De valse merkkleding zou via internet (Ebay en Marktplaats) en sms aangeboden worden en werd verkocht vanuit diverse locaties waar ook is gezocht. Donderdagmiddag zijn de zeven verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris in Utrecht die ze in bewaring heeft gesteld.

Het gaat om valse kleding, schoenen en parfum van diverse merken waaronder Bjorn Borg, G-star, Replay, Lacoste en Tommy Hilfiger. Onder de verdachten zijn twee broers van 28 en 24 jaar uit IJsselstein. Zij handelden vermoedelijk via internet en via sms-bombardementen in de merkkleding. Twee mannen van 48 en 22 jaar uit IJsselstein en een 27-jarige man uit Amsterdam verleenden vermoedelijk hand- en spandiensten bij de verkoopactiviteiten van de broers. Een 29-jarige man uit Amsterdam wordt verdacht van het invoeren van de kleding vermoedelijk in containers vanuit China. Hij zou ook zelf gehandeld hebben.

Merken zijn beschermd in Nederland. Het is verboden merkartikelen na te maken en het is niet toegestaan om in valse merkartikelen te handelen. De handel in nagemaakte merken kan de reguliere handel bedreigen, daarom treedt de overheid hiertegen op. Nagemaakte merkartikelen zijn vaak van inferieure kwaliteit (die soms zelfs een gevaar voor de volksgezondheid kan opleveren) en worden voor een veel lagere prijs verkocht dan de echte merkartikelen.

Foto: Fiod valse merkkleding

Het onderzoek door de FIOD startte in maart 2011. Er is gezocht in twee woningen in IJsselstein en vier woningen in Amsterdam. Daarnaast is er gezocht in opslagplaatsen in Woerden, Lopik, Polsbroek, Oudewater, Utrecht, Aalsmeer en Leiderdorp. Een aantal opslagplaatsen was voorzien van bewakingsapparatuur. Bij de zoekingen is veel kleding/schoenen en parfum in beslaggenomen, alles bij elkaar vier containers van 12 foot.

Door medewerkers van BNP/React zijn alle goederen bekeken en bemonsterd en is de valsheid vastgesteld. De inbeslaggenomen spullen zullen zo spoedig mogelijk vernietigd worden. Er is gebruik gemaakt van een geldhond en er zijn digitale gegevensdragers, administratie en 120.000 euro in contanten in beslag genomen.