Gemeente Tilburg

Persbericht
8 juli 2011

Wie maakt duurzame verbouwing voor meer particulieren verleidelijk?

Goede ideeën kunnen rekenen op steun gemeente Tilburg

Hoe krijgen wij woningeigenaren zo ver dat ze hun (verouderde)woning willen verbouwen met de bedoeling om 'm energiezuiniger te maken? Hoe bewerkstelligen wij dat die groep niet beperkt blijft tot een paar gegadigden?

Komende tijd gaat de gemeente Tilburg op zoek naar interessante concepten. Wie ontwikkelt een aanbod dat de consument niet kan weerstaan? Welke groep eigenaren heeft verbouwingsplannen en kan wel wat hulp gebruiken?
Wat het college betreft moet de gemeente het aanbod vooral niet zelf verzinnen of ontwikkelen. "Dat is echt iets voor de markt. Die wil ik daar dan ook toe uitdagen en de vraag stellen wat zij van de overheid nodig hebben in plaats van dat wij het bedenken," aldus Berend de Vries, wethouder, Milieu en Wonen. Er wordt gestart met een proef. De gemeente selecteert één of meerdere partijen met een interessant aanbod of idee. "Onze inzet is natuurlijk dat een groot aantal partijen dat goede voorbeeld gaat volgen," aldus Berend de Vries.

Volgens de wethouder valt er zowel voor de eigenaar van woningen met hoge energielasten, voor de overheid (CO² neutrale stad) als voor de markt (nieuwe doelgroep, productontwikkeling) iets te winnen. "Campagnes gericht op gedragsverandering en ingewikkelde subsidieregelingen maken te weinig verschil doordat ze een te beperkte doelgroep aanspreken. Daarom wil ik overstappen op andere aanpak", stelt wethouder Berend de Vries, Wonen en Milieu.

Momenteel telt Tilburg 88.000 woningen, verantwoordelijk voor ongeveer 27% van de uitstoot van CO2. Hiervan bestaat 55 % uit particulier eigendom. De inschatting is dat bij zeker de helft van de woningvoorraad in Tilburg een aanzienlijke duurzaamheidslag te maken valt. De opgave is dus omvangrijk. Dat vraagt om een effectieve en efficiënte aanpak. "Die willen wij niet ontwikkelen zonder de markt. "

Hoe of waarmee particuliere woningbezitters worden aangezet tot een duurzame woningverbetering, staat vrij. Via een interessante financieringsvorm, gemeenschappelijke leverancier van iets, collectieve korting bij een aaneengesloten bouwblok van een aantal woningen of anderszins. Essentie is dat de markt het bedenkt en er brood in ziet. "De markt moet aangeven wat ze van ons verwacht. Denk bijvoorbeeld aan een gemeentelijke garantstelling", aldus Berend de Vries. Een en ander hangt af van de ideeën die er geopperd worden. In de selectie van het eerste proefproject stelt de gemeente wel een aantal voorwaarden. Zo moet de verbouwing substantieel bijdragen aan duurzaamheid, geen extra moeite voor de consument opleveren en moet er voor de consument iets te kiezen vallen. Qua energiezuinigheid moet het huis minimaal 3 labelsprongen maken of anders minimaal label B.

Zoals gezegd is het idee te werken vanuit een strategie van best practices. Goed voorbeeld doet volgen. Het begin wordt gemaakt met een of twee partijen. Aan de hand van een of twee goed werkende concepten (voor een specifieke groep die de gemeente selecteert en ondersteunt) moeten er meer partijen (markt of particulier) zich melden. "En mochten er ondernemers zijn die nu al een aanbod voor een specifieke groep huiseigenaren in gedachten hebben of een groep eigenaren die verbouwingsplannen hebben, laat het mij dan vooral weten", aldus Berend de Vries.

---