Ingezonden persbericht


Persbericht

Buitenpost, 9 juli 2011

Leerlingen Tarissing inspecteren het riool

Toilet doorspoelen, douchen, schoonmaken: in huis maken we water vies en spoelen het weg door een putje. Maar ook regen, sneeuw en ijzel verdwijnt in de straatkolken. Waar gaat al dat vieze water heen?

Dinsdagochtend mochten zo'n 40 leerlingen van basisschool de Tarissing in Drogeham meekijken met de rioolinspecteurs. In groepjes van 10 leerlingen kregen ze alles te zien en te horen over de schoonmaak en inspectie van het riool.

Twee opvallende vrachtwagens en een busje met geavanceerde apparatuur doorkruisen deze weken Achtkarspelen. De eerste vrachtwagen haalt telkens 3000 liter water op uit het Prinses Margrietkanaal. Dit wordt vervolgens onder hoge druk door het riool gespoten. Alle rommel wordt weer opgezogen door de 'stofzuigervrachtwagen'

Nu kan de camerarobot het riool in. Deze maakt met twee camera's 3D-opnamen. De beelden worden geregistreerd in het busje. Van alle kanten wordt de rioolbuis bekeken om problemen op te sporen. Boomwortels kunnen door naden heen groeien en zo verstopping en lekkage veroorzaken. Verzakkingen van het riool zijn nog vervelender: Hierin hoopt zich een boel troep op, zodat het water niet meer verder kan. Jaarlijks wordt op deze manier in opdracht van de gemeente een deel van het riool geïnspecteerd.

Ieder groepje krijgt een ander stukje van het proces te zien. De leerlingen vinden het reuze interessant. Dat de camera laat zien wat er onder de straat gebeurt, is wel heel bijzonder, daar hebben de meesten geen weet van. Het riool zelf vonden de kinderen wel een beetje stinken, maar ook heel spectaculair!

Om hier nog meer over te weten te komen kreeg de school van NME-Achtkarspelen het lespakket "Over de pot en de put" in bruikleen. Dit lespakket over regen- en afvalwater neemt kinderen op een speelse manier mee naar de wereld achter dat afvoerputje, het gat in de wc en de putten in de straat. Een wereld van buizen, pompen, wadi's, en putten. Waar gaat het water heen, wat doen we ermee en waarom is dat belangrijk voor volksgezondheid, droge voeten en het milieu? De kinderen weten nu dat het riool niet zo maar een buisje is waar je van alles in kan mikken en daar was het NME-Achtkarspelen om te doen.