Gemeente Bergen op Zoom


Raad Bergen op Zoom stemt in met beleidskader 2012-201

Vanzelfsprekend, want dit kader bepaalt voor een groot deel waar de gemeente de komende jaren haar geld aan uit gaat geven en op welke zaken wordt bezuinigd. De raad diende dertig moties en zes amendementen in.

Net als alle andere gemeenten in Nederland moet ook de gemeente Bergen op Zoom fors bezuinigen. Het Rijk gaat immers flink korten op de gelden die bestemd zijn voor gemeenten en hevelt ook taken over naar diezelfde gemeenten, maar dan zonder of met minder budget. Ambtenaren zijn dan ook al enkele maanden bezig om zorgvuldig uit te zoeken waar op bezuinigd kan worden.

Eerste en tweede termijn

De eerste termijn over de ombuigingen met de raad vond op 29 juni plaats. De eerste termijn wordt in de politiek gebruikt om te reageren op de voorstellen van het college. Donderdagavond 6 juli vond de tweede termijn plaats: het debat en de stemming. Resultaat: het beleidskader is in meerderheid, met uitzondering van de fracties van Groen Links, SP, het CDA en BSD, door de raad aanvaard.

Alle ingediende amendementen zijn door de raad verworpen. Er bleek geen meerderheid te zijn. Er werden 30 moties ingediend, waarvan er 6 zijn aangenomen.

Aanvaarde moties

De motie van de VVD om af te zien van realisatie van meer dan één inlooppunt van het Centrum voor Jeugd en Gezin werd aanvaard. De raad draagt het college met deze motie op alleen een CJG te lokaliseren in Borgvliet. Het college wil graag een tweede inlooppunt realiseren in Halsteren.

Ook de motie van de coalitiepartners om bij de voorbereiding van de begroting 2012 rekening te houden met een verlaging van de rioolheffing, werd aanvaard. Portefeuillehouder Ad van der Wegen zegde toe begin 2012 inzichtelijk te maken welke financiële ruimte er is. Als er ruimte is, neemt het college de inspanningsverplichting op zich om de verhoging van het tarief te temporiseren.

Lijst Linssen diende een motie in over het onderhoud van het openbaar groen en de wegen. De motie is met algemene stemmen aanvaard. Dat wil zeggen dat alle raadsleden vòòr stemden. De raad verzoekt het college bij de verdere uitwerking van de bezuinigingen vanaf 2013 zoveel mogelijk te kiezen voor het handhaven van het huidige kwaliteitsniveau en hiervoor geld te vinden binnen de betrokken programma's. Daarbij buurtbewoners - o.a. via de wijkcommissies - meer te betrekken bij plannen om het openbaar groen in hun omgeving op een kwalitatief goed niveau te houden. Het college gaf aan wel vast te houden aan de bezuinigingsopdracht van 1 miljoen euro op deze programma's. Maar wil zoveel mogelijk het kwaliteitsniveau: `heel en veilig' handhaven. En zoals in de motie is gesteld: de burgers betrekken.

De coalitiepartners verzoeken het college met een - door de raad aanvaarde - motie het standpunt kenbaar te maken aan het kabinet en de Tweede Kamer, als ook aan andere Nederlandse gemeenten dat het voornemen van het kabinet om het aantal meldkamers te verminderen, een ongewenste ontwikkeling is. Het college gaf aan, bij monde van de burgemeester, dat dit reeds onderwerp van gesprek is met andere gemeenten.

De motie van de PvdA over de gehandicapten parkeerkaart werd ook met algemene stemmen aanvaard. De raad draagt het college met deze motie op te onderzoeken of en op welke manier de kaart onder een vergelijkbaar regime gebracht kan worden als de WMO voorzieningen en aan te geven wat de financiële opbrengsten daarvan zijn. Het college zegde toe dat te gaan doen en komt daar later bij de raad op terug. Dan is het aan de raad om over het anders omgaan met de parkeerkaart te beslissen.

Tenslotte werd de motie van de PvdA aanvaard over het peuterspeelzaalwerk. De raad vindt dat het aantal dagdelen en de kwaliteit van het peuterspeelzaalwerk gewaarborgd moet blijven en het begeleidingsaanbod voor risicojongeren in 2012 en volgende jaren wordt gecontinueerd. Het college is opgedragen bij de voorbereiding van de begroting 2012 de consequenties hiervan te betrekken.