KNHS

EK Springen: Vierde plaats voor junioren
8 juli 2011

ERMELO (KNHS) De Nederlandse junioren (14 18 jaar) zijn tijdens het EK Springen in het Portugese Comporta vierde geworden in de landenwedstrijd. In de spannende wedstrijd over tweede ronden stond Nederland halverwege vierde. In de tweede omloop werd het klassement volledig door elkaar gehusseld, maar Nederland behield na een barrage om brons met Noorwegen de vierde plaats.

Bondscoach Sven Harmsen was teleurgesteld: We komen voor een medaille. Maar ik ben wel blij dat we toch nog vierde zijn geworden. Het zat gewoon niet mee, het lukte niet. De junioren waren in de eerste (individuele) kwalificatie sterk begonnen. Dennis van den Brink (Nijkerkerveen), Demi Dijks (Vreden, GER), Tim van de Oetelaar (Veghel) en Frank Schuttert (Ommen) reden foutloos, Glenn Knoester (Assendelft) kreeg vier strafpunten aan de rijbroek. De eerste manche van de landenwedstrijd kwam Oranje door met negen strafpunten.

In de tweede manche werd het klassement volledig op zijn kop gezet. Klassementsleider Duitsland viel zelfs terug naar de zevende plaats. Nummer drie, Zwitserland, werd slechts zesde. Alleen Italië, halverwege tweede, hield stand. De Zuid-Europeanen wonnen, voor Denemarken. Nederland en Noorwegen streden om brons. Harmsen: Dennis begon snel, maar hij maakte een springfout. We hadden een foutloos rondje nodig, maar het lukte gewoon niet. Het was een loodzware wedstrijd, ik heb nog niet zon zwaar EK meegemaakt. Zowel voor de junioren als young riders stond het technisch en extreem hoog. Het staat zo hoog dat elke rijfout direct wordt afgestraft. Een aantal van onze young rijders hebben 1,50 m. parcoursen gereden, dus voor ons mocht dat geen probleem zijn.

Maar ook de young riders konden het Nederlandse tij niet keren. Ze waren eveneens sterk begonnen. Wouter Vos werd met Chelsea tweede in de eerste kwalificatie, een snelheid- en wendbaarheidparcours. In de eerste omloop van de landenwedstrijd presteerde Dominique Roelofsen met S. Umonia I het best met vier strafpunten, maar zij maakt geen deel uit van het team. Hoe zwaar het was: slechts twee van de 58 starters bleven foutloos. Met dertig strafpunten staan de Nederlandse young riders halverwege de landenwedstrijd achtste. Vrijdagochtend wordt de tweede manche voor de young riders (16 21 jaar) verreden. Duitsland leidt met twaalf strafpunten. Na de young riders komen de children aan start voor het eerste deel van hun landenwedstrijd. Aan deze grote rubriek uitgeschreven op 1,20 m., voor kinderen van 12 tot en met 14 jaar met paarden, doet een Nederlandse amazone mee: Lisa Nooren met Ubalia.

De junioren vervolgen zaterdag met de individuele finale, waarvoor alle vijf Oranje-ruiters zich geplaatst hebben. Met vier strafpunten heeft Demi Dijks het beste uitzicht op een podiumplaats. Mijn doel is nul rijden, dan heb ik nog een kans. Er komen nog moeilijke proeven en het ligt dicht bij elkaar.

Auteur: Petra Baas

Uitslagen
EK springen voor young riders, junioren en kinderen Comporta, Portugal, 5-10 juli 2011

Landenwedstrijd junioren:

1. Italië 14 ( 6/ 8)

2. Denemarken 18 (13/ 5)

3. Noorwegen 21 (10/11) barr.: 6

4. Nederland 21 ( 9/12) barr.: 12
Dennis van den Brink (Nijkerkerveen) Royal Dream 0/8 b: 4 Tim van de Oetelaar (Veghel) Vitis 5/12 b: 4
Demi Dijks (Vreden, GER) Tobias 4/0 b: 4
Frank Schuttert (Ommen) Colorado HS 12/4 b: opg.

Individueel klassement na 2e kwalificatie:

1ea. Jessica Dimmock (GBR) Capello II 0
Derin Demirsoy (TUR) Madick 0
Emilie Stampfli (SUI) Alessa Z 0
4. Laura Klaphake (GER) Qualdandro 1

5ea. Demi Dijks Tobias 4
Virginia Caruso (ITA) Lune de lOthain 4

9ea. Dennis van den Brink Royal Dream 8
17ea. Glenn Knoester (Assendelft) Acodetto 12
29ea. Frank Schuttert Colorado HS 16
34ea. Tim van de Oetelaar Vitis 17