Gemeente Lelystad

Laatste gat in fietsnetwerk Lelystad 'gedicht'

Vrijdag 8 juli 2011

Wethouder Wout Jansen (links) en gedeputeerde Jaap Lodders op de fiets op het nieuwe fietspad langs de Oostranddreef

Wethouder Wout Jansen en gedeputeerde Jaap Lodders hebben donderdag 7 juli 2011 op een elektrische fiets het nieuw aangelegde fietspad langs de Oostranddreef geopend. Dit pad dicht het laatste `gat' in het fietsnetwerk van Lelystad.

Bestaande paden aangepast

Er zijn naast de aanleg van het nieuwe fietspad langs de Oostranddreef nog drie bestaande paden aangepast. Aan de Hoefslag, in het Zuigerplasbos en langs de Dronterweg. In totaal is het fietsnetwerk van Lelystad met 3,5 kilometer aan nieuwe fietspaden uitgebreid en zijn belangrijke paden verbeterd binnen met name het `recreatieve' fietsrondje van Lelystad. In totaal draagt de provincie met EU middelen ongeveer 350.000 bij aan deze projecten.

Belangrijke schakels

Met de aanleg van het nieuwe fietspad langs de Oostrandreef is het laatste gat in het Lelystadse fietsnetwerk `gedicht'. Het fietspad sluit nu aan op de bestaande fietspaden. Verder is in het Zuigerplasbos een fietspad gerealiseerd, dat aansluit op het fietspad evenwijdig aan de Zuigerplasdreef en sluit nu tevens aan op het fietspad nabij het Golfpark. Ook is er een nieuwe fietsbrug aangebracht. Het nieuwe fietspad in de Hoefslag verbindt het fietspad langs de Oostervaart met de Oostranddreef. Daarmee maakt dit stuk fietspad nu ook deel uit van de recreatieve fietsroute Nieuw Land. Als laatste is in Natuurpark Lelystad een fietspad aangelegd dat aansluit op het provinciale fietspad dat langs de Dronterweg loopt. Hiermee is er een doorgaande route ontstaan en kunnen recreatieve routefietsers makkelijker even stoppen in het Natuurpark. En laten hopelijk meer bezoekers aan het natuurpark de auto staan.

Toeristische aantrekkingskracht

Gedeputeerde Jaap Lodders: "Een goed netwerk van fietspaden vergroot de toeristische aantrekkingskracht van Flevoland. Dat leidt tot meer toeristische bezoekers en is ook goed voor lokale recreanten. Lelystad levert daar met deze nieuwe fietspaden een belangrijke bijdrage aan, vandaar dat wij dat als provincie van harte hebben ondersteund met gelden uit het provinciaal meerjarenprogramma (pMJP)Landelijk gebied." Wethouder Jansen is verheugd met de toekenning van de pMJP subsidie . "Weer een voorbeeld van hoe door een prachtige samenwerking tussen gemeente en provincie, in deze tijden toch een waardevolle toevoeging aan het fietsnetwerk mogelijk is gemaakt. Lelystad wil haar inwoners nu en in de toekomst een fietsnetwerk bieden waarmee makkelijk van A naar B te komen is, maar wat ook bijdraagt aan de belevingswaarde van het moois wat de omgeving van Lelystad te bieden heeft."

Duurzaam fietsen

Om een duurzaam (recreatief) fietspad te realiseren heeft de gemeente niet alleen de laatste ontbrekende schakel toegevoegd, waarbij bestaande paden met elkaar verbonden worden, maar is er ook duurzaam materiaal gebruikt. Zo zijn de oude paden verbreed en uitgevoerd in beton, in tegenstelling tot schelpen, elementenverharding of asfalt. Ook fietsten wethouder en gedeputeerde bij de opening beiden op een `duurzame' elektrische fiets. Bij een elektrische fiets trapt de fietser zelf, maar wordt ondersteund door een elektrisch systeem dat extra kracht levert. Een elektrische fiets kan een aanleiding zijn voor mensen om de auto of brommer te laten staan. Onlangs nog nam wethouder Jansen in de Zilverparkgarage het eerste oplaadpunt voor elektrische fietsen in gebruik.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Ja