Woningcorporatie Ymere

Puzzels en dilemmas bij restauratie Haarlemmerpoort

8-7-2011

De Haarlemmerpoort is toe aan een ingrijpende restauratie. Dat wijzen technische en bouwkundige onderzoeken uit.

Woningcorporatie Ymere is bereid een flinke investering te doen in de restauratie en renovatie van het Rijksmonument. Toch is een grootschalige aanpak van de Haarlemmerpoort daarmee nog niet in kannen en kruiken. De bewoners verkeren in onzekerheid.

Gemeentelijk bezit
De Haarlemmerpoort was sinds de bouw in 1840 gemeentelijk bezit. Een belastingkantoortje, politiepost en de Dienst Publieke Werken vonden er onderdak. Na een kraakactie in de jaren zeventig en renovatie in de jaren tachtig ging de gemeente de Haarlemmerpoort in 1986 verhuren als woonruimte. 14 onzelfstandige woningen en 3 zelfstandige zijn erin gebouwd.

De gemeentelijke Dienst Publieke Werken bleef verantwoordelijk voor fundering en casco, het Gemeentelijk Woningbedrijf verhuurde en beheerde de woningen. Sinds deze verbouwing zijn er al klachten over vocht en schimmel en gebrek aan ventilatie. De klachten van bewoners keren na een aanpak telkens terug en worden steeds erger.

Ongelukkige keuzes
Ymere heeft, als rechtsopvolger van het Gemeentelijk Woningbedrijf, de klachten van bewoners altijd erkend en proberen op te lossen. Grondig onderzoek wijst uit dat deze niet meer eenvoudig te verhelpen zijn zonder het gehele casco aan te pakken. Bouwkundig zijn in de jaren tachtig ongelukkige keuzes gemaakt, wat veel klachten verklaart. Adviezen van de GGD over ventilatieroosters kunnen niet worden opgevolgd wegens de monumentale status.

De situatie leidt in een aantal gevallen tot flinke huurkortingen, terwijl de bewoners liever zouden zien dat de problemen worden verholpen. Uit een woonwensenonderzoek blijkt een sterke voorkeur bij de bewoners om in de Haarlemmerpoort te blijven wonen.

Planproces kan starten
Ymere ziet mogelijkheden voor restauratie, zodat nu een planproces kan starten. Ymere neemt deze verantwoordelijkheid nadat Stadsdeel Centrum heeft uitgesproken een renovatie van de Haarlemmerpoort te steunen. Nadat alle gegevens zijn verzameld, blijkt er sprake te zijn van een puzzel die nog ingewikkelder is dan al gedacht. Ymere loopt tegen dilemmas aan.

Beperkingen
Het is sterk de vraag of er een goed woonmilieu is te realiseren. Bouwkundig zijn er veel beperkingen, de monumentenstatus maakt veel aanpassingen moeilijk uitvoerbaar zoals de voorgeschreven maatregelen vanwege de ligging naast een drukke verkeersweg.

Het leidt volgens Ymere tot onverantwoord hoge kosten om alle woningen in de Haarlemmerpoort te handhaven. Voorlopige berekeningen gaan uit van circa zes miljoen euro, waarvan vijf miljoen onrendabel.