Rijksuniversiteit Groningen

Drie jonge RUG-onderzoekers met Rubiconbeurs naar het buitenland

Datum: 08 juli 2011

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft drie jonge, veelbelovende RUG-onderzoekers financiering uit het programma Rubicon toegekend. Met Rubicon geeft NWO pas gepromoveerde Nederlandse wetenschappers de kans om onderzoekservaring op te doen in het buitenland. Ook haalt NWO met Rubicon talent uit het buitenland naar Nederland. Zo kan NWO de internationale mobiliteit van wetenschappelijk talent stimuleren. In totaal krijgen 28 jonge onderzoekers een Rubicon.

De drie gehonoreerde RUG-onderzoekers en hun programma zijn:

De levensduur van koolmezen
Dr. S. (Sandra) Bouwhuis (v) 1980, RUG -> Universiteit van Oxford - Edward Grey Instituut (UK), 24 maanden
De levensduur van koolmezen varieert van 1 tot 9 jaar. Maar wat veroorzaakt deze variatie? In dit onderzoek worden gedetailleerde gedragsobservaties van vijf generaties koolmezen gecombineerd met ecologische en genetische data van vijftig generaties koolmezen om deze vraag te beantwoorden.

Therapeutic gene delivery
Dr. M. (Min Seok) Kwak (m) 1976, RUG -> Harvard University - Dana-Farber Cancer Institute (VS), 24 maanden
Successful gene therapy for a disease such as cancer depends on understanding living systems and efficient delivery of desired genes into organisms. This research mainly aims at building nanoparticles containing siRNA and controlled tuning of the effectiveness of the delivery system.

Oost, west, thuis best. Het effect van soortspecifieke relaties tussen planten en bodemorganismen op de afbraak van plantenmateriaal G.F. (Ciska) Veen (v) 1981, RUG -> Swedish University of Agricultural Sciences (SE), 24 maanden
Bodemorganismen zijn gespecialiseerd in het afbreken van organisch materiaal van planten uit hun eigen nabijheid. In een veldexperiment op de toendra van Zweden bestuderen de onderzoekers hoe klimaat en eigenschappen van planten de soortspecifieke relaties tussen bodemorganismen en planten beïnvloeden en wat de gevolgen zijn van veranderingen in deze specifieke relaties voor de afbraak van plantenmateriaal en dus de nutriëntenkringloop in terrestrische ecosystemen.

Bron: persbericht NWO: http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_8JGD8R

Laatst gewijzigd: 08 juli 2011 13:04