Gemeente Breda

08jul
Breda reikt certificaten Barcodecursus uit aan horecapersoneel Cees Meeuwis, wethouder Binnenstad, heeft vandaag deelnamecertificaten van de door Novadic-Kentron gegeven cursus `Barcode' uitgereikt aan personeel van zes horecabedrijven op en rond de Havermarkt. De cursussen zijn gegeven in het kader van het alcoholmatigingsbeleid van Gemeente Breda. Daarbij werkt zij nauw samen met horecabedrijven, Novadic-Kentron, Surplus Welzijn en politie om het uitgaan van jongeren vanaf zestien jaar zo veilig mogelijk te maken.

Zes horecaondernemers hebben voor de Barcodecursus in totaal tachtig personeelsleden opgegeven om hen te leren wat zij kunnen doen om riskant gebruik van alcohol en drugs te voorkomen of te beperken. Op verzoek van de ondernemers heeft het personeel vooral informatie gekregen over alcohol en minderjarigen en over overmatig alcoholgebruik. De deelnemers zijn ook aangesproken op hun professionele verantwoordelijkheid naar hun gasten toe, want gastvrijheid gaat hand in hand met gezondheid en veiligheid.

De cursus is op basis van wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring ontwikkeld door het Trimbos-instituut (landelijk kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke zorg) en het NIGZ (Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie). Getrainde medewerkers van de afdeling Preventie, Voorlichting en Advies van Novadic-Kentron hebben de cursus gegeven.

De gemeente geeft al enige tijd, samen met de Bredase horeca, Novadic-Kentron, Surplus Welzijn en politie, vanuit verschillende invalshoeken aandacht aan veilig uitgaan.

Zo hebben ouders van kinderen die nog zestien moeten worden of net zijn vorig jaar deel kunnen nemen aan het project `Happy Ouders'. Daarbij hebben de ouders in de horecabedrijven workshops gekregen over veilig uitgaan, genotmiddelen, trends en opvoeding. Verder is vorig jaar in de Vismarktstraat de friscampagne `Drink less Go fresh' van start gegaan. Tijdens deze campagne zijn jonge stappers uitgedaagd hun kennis over alcohol te toetsen en een reactiespel te spelen. Hierbij hebben zij kunnen ervaren wat alcohol met het lichaam doet: het bewegen wordt zwaarder, het inschattingsvermogen wordt minder en het zicht verandert.

Breda, 8 juli 2011