NVLF



---

08 juli 2011
Vereniging

Nieuwe beleidsregel logopedie per 1 juli 2011

Nieuwe prestatie telelogopedie.

Per 1 juli 2011 is een nieuwe beleidsregel logopedie van kracht. Klik hier voor de nieuwe beleidsregel van de NZa.

Belangrijkste wijzigingen beleidsregel:

1) Er is een nieuwe prestatie telelogopedie. Sinds 2011 was het mogelijk om de reguliere behandeling logopedie ook via telelogopedie te geven. Nu zijn deze twee behandelvormen gesplitst. De telelogopedie kan alleen in rekening gebracht worden als aan alle voorwaarden wordt voldaan. Hetzelfde geldt voor de telefonische zitting.


2) Per 1 januari 2011 zijn er nieuwe prestaties voor de groepszittingen. Hierdoor is het mogelijk om patiënten te behandelen in kleine groepen. Bij de prestaties voor de groepsbehandelingen wordt rekening gehouden met een toeslag van 50% voor de extra tijdsinvestering.
Bij de tariefsvaststelling wordt ook rekening gehouden dat er voor de logopedist geen financiële prikkel is om de groep zo groot of zo klein mogelijk te houden. De NZa heeft geconstateerd dat het tarief, dat voor een groepszitting van 5 tot 10 personen is vastgesteld, op een andere wijze had moeten plaatsvinden. Omdat de groepsgrootte hierbinnen kan variëren, kan er een financiële prikkel bestaan om de groep zo groot mogelijk te maken. Dit was niet de intentie en om die reden heeft de NZa besloten om bij de tariefvaststelling voor de groepszitting van 5 tot 10 personen rekening te houden met een gemiddelde groepsgrootte van 7 (in plaats van 5).


3) De bovenstaande wijziging in de tariefonderbouwing bij de prestatie groepszitting voor specifieke behandeling van vijf tot tien personen heeft tegelijkertijd een aanpassing van de tariefonderbouwing voor de prestaties Hanen-Ouderprogramma en Integrale Zorg Stotteren tot gevolg. De tarieven zijn om deze reden naar beneden bijgesteld.