D66

vrijdag 8 juli 2011

Internetvrijheid nieuwe waarde in EU-buitenlandbeleid

Op initiatief van Europarlementariër Marietje Schaake is internetvrijheid voor het eerst een vast onderdeel van het Europese buitenlandbeleid.

Aanspreken

Het Europees Parlement stemde er deze week mee in dat de EU buitenlandse regeringen in het vervolg zal aanspreken op censurering van internetpagina's of communicatiemiddelen. Schaake: "Internetvrijheid speelt een belangrijke rol bij de bescherming van mensenrechten, fundamentele vrijheden en economische ontwikkeling. Het is een goede stap richting een volledige EU-buitenlandstrategie." Ze wijst erop dat online netwerken aan de basis stonden van de Arabische Lente, de revolutie die gaande is in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Tunesië

Europa zal landen in de toekomst houden aan hun garantie van ongecensureerde toegang tot het internet en andere informatie- en communicatiemiddelen. Schaake: "In Tunesië bijvoorbeeld worden alweer de eerste stappen gezet om het internet te censureren. Voor de belofte van de revolutie is dat natuurlijk funest." Financiële steun en sterkere handelsrelaties met nieuwe democratieën zijn volgens Schaake alleen mogelijk als er geen censuur wordt toegepast.

Universeel recht

Vrije toegang tot informatie- en communicatiemiddelen is een universeel recht dat noodzakelijk is voor het waarborgen van mensenrechten, transparantie en aansprakelijkheid in het openbare leven, stelt de Europarlementariër. Het is daarmee een essentieel onderdeel van democratie. Daarnaast bevordert een volledig toegankelijk internet de economische ontwikkeling van een vrije markt.

Europa

Schaake benadrukt dat ook binnen de Europese Unie hard moet worden gewerkt aan het verdedigen van een open internet. "We kunnen onmogelijk geloofwaardig optreden als wereldspeler die internetvrijheid garandeert, als we ons eigen huis niet op orde hebben. We hebben ook in Europa nog veel werk te doen", vindt Schaake. Als nieuw lid van de Commissie Internationale Handel in het Europees Parlement zal Schaake zich sterk maken voor het opheffen van barrières in de Europese digitale markt.