Watersportverbond - KNWV

ISAF WJK 2011: Opwarmen voor de start!

vrijdag 8 juli 2011

Het ISAF Jeugd WK 2011, overkoepelend WK voor zeil(st)ers en
surf(st)ers onder 19 jaar, nadert de officiële start. Het Nederlands team is bezig aan een flinke warming-up. Onder warme omstandigheden zijn in de afgelopen dagen de omgeving verkend, nieuwe ter beschikking gestelde boten klaargemaakt en op het water getest.

Warm
Tijdens de officiële aankomst en registratie dag, donderdag 7
juli, liet de wind zich niet van de beste kant zien (max. 6-8 knopen of 2 beaufort). De zon liet zich des te meer bewonderen en dat maakte het in orde maken van de boten een zware klus. Regelmatig moest het fine tunen van het materiaal onderbroken worden door een afkoelperiode in de schaduw. Zonder wind en volle zon liep het kwik tot ruim boven de dertig graden.
Uiteindelijk hebben de zeil(st)ers en surf(st)ers het hoofd koel kunnen houden en hun materiaal met een tevreden gevoel uit kunnen testen op het mooie water voor Zadar, Kroatie.

Nieuw format voor de 420
Naast het materiaal dat per zeil(st)er of surf(st)er ter beschikking wordt gesteld, zoals de Laser Radials, RS:X boards en 29-ers, is er dit jaar noodgedwongen gekozen voor een ander format bij de 420. Er zijn in Zadar te weinig boten om alle jongens en meisjes teams van een eigen boot te voorzien. Elk land heeft hierdoor slechts één boot ter beschikking gekregen waarin de jongens en meisjes teams afwisselend in de ochtend en middag de boten uitwisselen. Dit betekent ook dat deze boot gezamenlijk klaargemaakt moet worden voor twee topprestaties. Dit brengt de nodige voordelen en snelheid met zich mee, vier paar handen maken immers licht werk, maar uiteraard ook wat discussie over de perfecte tuning van de boot. Een extra dimensie binnen het 420 ISAF Jeugd WK met een sterkere teamprestatie! De Nederlandse jongens en meisjes worden samen snel wijzer en hebben inmiddels een goede boot afgeleverd.

Practice Race en Opening
Vrijdag 8 juli zal het Nederlandse team voor het eerst volledig uitvaren voor een practice race aan het begin van de middag. Na het oefenen volgt in de avond de officiële opening in het centrum van Zadar. Zaterdag 9 juli zal het ISAF WJK helemaal spannend worden met de eerste officiële racedag met twee wedstrijden. Het WJK zal
vervolgens doorlopen tot en met vrijdag 15 juli onderbroken door een rustdag op dinsdag12 juli.

Nederlands ISAF WJK team 2011:
Laser Radial Jongen - Wouter Sonnema (Delft)
Laser Radial Meisje - Jeske Kisters (Vessem)
420 jongens - Floris en Laurens van de Werken (Warden)
420 meisjes - Fieke van Dijk (Lelystad) / Josca Hummel (Almere) 29-er open - Max Deckers (Rotterdam) / Annette Duetz (Zeddam)
RS:X jongen - Kiran Badloe (Lelystad)
RS:X meisje - Lisette Schoots (Rijnsaterwoude)

Meer informatie over het ISAF WJK:
www.watersportverbond.nl/talentplan
Facebook pagina Watersportverbond Talentplan
www.isafyouthworlds.com