Watersportverbond - KNWV

Varen doe je samen!

vrijdag 8 juli 2011

De zomervakantie is voor de eerste mensen al weer begonnen, dus nog even snel een korte update van Varen doe je samen!

VDJS opstapdagen
De eerste twee opstapdagen zijn onlangs georganiseerd in Amsterdam bij Nautiek Vaaropleidingen. Een flink aantal watersporters heeft hier gebruik van gemaakt, het nodige opgestoken en op het water ervaren hoe het is om het water te delen met de beroepsvaart. Tijdens de opstapdag op 3 juli hebben twee mensen van Koninklijke Schuttevaer meegevaren en op het water erg veel nuttige informatie over de beroepsvaart gedeeld. Deelnemer Dick Oosterbaan van WSV Doeshaven maakte een leuk verslag van de eerste opstapdag op zaterdag 18 juni, het verslag met fotoâs is hier te vinden.
We gaan nu beide dagen evalueren en kijken hoe we de dagen in 2012 op meerdere plaatsen kunnen (laten) organiseren. Houd
hiervoor www.varendoejesamen.nl goed in de gaten.

Samen door de bocht(en)
In de bochten bovenstrooms Nijmegen tot aan de Pannerdensche Kop breidt Rijkswaterstaat in overleg met het Watersportverbond en de Koninklijke Schuttevaer het aantal recreatievaargeulen uit. In de daarvoor geschikte bochten wordt achter de hoofdbetonning de zogenaamde recreatiebetonning aangebracht. Deze aanvullende vaargeulen zijn 20 meter breed en 2 meter diep.
De naam van het project âSamen door de bocht(en)â is gekozen omdat de recreatievaargeul de mogelijkheid biedt aan alle vaarweggebruikers, pleziervaart en beroepsvaart, om veilig door de bocht in de Waal bij Nijmegen te varen en de bochten bovenstrooms van Nijmegen. Maar ook staat het symbool voor het goede overleg van het Watersportverbond, de Koninklijke Schuttevaer en Rijkswaterstaat en de samenwerking bij de totstandkoming van de recreatievaargeulen.
Tips voor recreatievaarders
⢠Houd het knooppuntenboekje âMaas en grote rivierenâ 4a (Knooppunt Pannerdensche Kop 4.12 en Weurt 4.13) bij de hand (te downloaden via www.varendoejesamen.nl).
⢠Bij slecht zicht niet oversteken, maar zoveel mogelijk aan
stuurboordzijde van het vaarwater varen en op de dichtstbijzijnde daarvoor geschikte plaats gaan stilliggen.
⢠Bij het oversteken moet u er van overtuigd zijn dat u dit veilig kunt doen. Let ook op scheepvaart die u voorbij wil varen. Onderschat de snelheid van de beroepsvaart niet; deze kan met de stroom mee 20 tot 25 km/uur bedragen.
⢠Let in de recreatievaargeul bij Nijmegen op tegenliggers. Deze kunnen, afhankelijk van uw positie in de vaargeul, tijdelijk wegvallen achter de brugpijlers.
⢠Schakel uw marifoon in op VHF kanaal 4 (Nijmegen) of VHF 10 (kmr 865 â kmr 881,500) en luister naar de communicatie van de schepen en de verkeerspost. Dit verschaft u veel informatie.
⢠In de recreatievaargeulen dient u op- en afvarend stuurboordzijde van de geul te houden.
⢠Communiceer bij onduidelijkheden via de marifoon met de âSector Nijmegenâ (VHF kanaal 4) of âSector Millingenâ (VHF kanaal 10) van de verkeerspost Nijmegen van Rijkswaterstaat.
U kunt de speciale folder met tekst en uitleg over de recreatiegeulen binnenkort vanaf www.varendoejesamen.nl downloaden.

Stewards in op sluizen
Vanaf komend weekend zet Rijkswaterstaat weer stewards in op een aantal drukke sluizen. Met hulp van stewards vindt het invaren en afmeren sneller plaats en wordt de ruimte in de sluis beter benut.
Rijkswaterstaat adviseert de pleviervaart deze zomer ook extra goed voorbereid het water op te gaan. Door de droogte zijn de rivierstanden laag en moet men rekening houden met smallere vaargeulen en langere wachttijden bij sluizen. De regenval van de afgelopen weken heeft geen structurele verandering gebracht in de situatie. In de vakantieperiode is het bovendien vaak drukker op het water.
De stewards helpen bij een vlot en veilig gebruik van de sluizen. Ook helpen ze om minder ervaren recreanten vertrouwd te maken met het gebruik van sluizen. Actuele informatie over stremmingen en
aanpassingen in de bedientijden is te vinden op
www.infocentrum-binnenwateren.nl.
Stewards zijn dit jaar aanwezig op twaalf Rijkswaterstaatsluizen waar in drukke periodes sprake is van wachttijden, waar beroeps- en recreatievaart samen schutten of bij voor de recreatievaart lastige objecten. In heel Nederland zet Rijkswaterstaat in totaal 66 stewards in. De dagen waarop stewards door Rijkswaterstaat worden ingezet variëren per locatie en zijn afhankelijk van de verwachte drukte. U ziet de stewards vanaf 2 juli tot eind augustus; de precieze data variëren per regio.
Ook de provincie Fryslân zet stewards in, bij de Prinses Margrietsluis in Lemmer en de Johan Frisosluis in Stavoren.

Fout in detailkaart 4 met betrekking tot snelvaren
In de door ons uitgebrachte deelkaart 4 snelvaren staat bij het Alkmaardermeer vermeld dat hier kan worden snelgevaren en waterskiën zonder ontheffing. Niets is echter minder waar. In dit kleine
snelvaargebied is al sinds jaar en dag een ontheffing verplicht voor zowel snelvaren als waterskiën. Voor de weekenden is er zelfs een zeer beperk aantal ontheffingen om de veiligheid te kunnen garanderen. Voor de juiste informatie over de wijze waarop de ontheffingen worden afgegeven verwijs ik u door naar de site
www.alkmaarder-enuitgeestermeer.nl. Onder de button âsnelvarenâ vindt u hier de gehele procedure voor aanvraag van ontheffingen. De detailkaart zal zo snel mogelijk worden aangepast, onze excuses voor de verwarring. De nieuwe handige brochure met spelregels voor een veilige en snelle vaart is overigens HIER te downloaden.

Wijziging e-mailadres?
Regelmatig krijgen wij updates retour omdat een e-mailadres niet meer werkt. Als u een nieuw mailadres krijgt of als u zich wilt afmelden voor deze updates kunt u dat aan ons doorgeven via
info@varendoejesamen.nl