Strukton


Financial close bereikt voor eerste onderhouds- en energieprestatiecontract in Nederland

08 | 07 | 2011

UTRECHT, 8 juli 2011 - Op 27 juni is financial close bereikt voor het eerste onderhouds- en energieprestatiecontract (OEPC) in Nederland. Het contract is gesloten door de nieuw gevormde Energy Service Company (ESCo) die bestaat uit Strukton Worksphere, Strukton Systems, Strukton Bouw en Strukton Integrale Projecten in samenwerking met Hellebrekers Technieken met de Gemeente Rotterdam.

Financiering

De ESCo heeft voor de externe financiering van dit project een contract gesloten met N.V. Bank Nederlandse Gemeenten. De financiering is opgebouwd uit circa EUR 3 miljoen vreemd en eigen vermogen. Dit staat los van de totale waarde van het contract. N.V. Bank Nederlandse Gemeenten neemt de vreemd vermogensfinanciering voor haar rekening.

Energiezuinige zwembaden

De ESCo is opgericht voor het energiezuiniger maken van de negen gemeentelijke zwembaden in Rotterdam. Als onderdeel van het project `Rotterdamse Groene Gebouwen' heeft de gemeente Rotterdam een aanbesteding gedaan voor het verduurzamen van de zwembaden. De aanbesteding is gewonnen door Strukton. Strukton heeft daarop de ESCo gevormd. Deze ESCo:

* ontwerpt en realiseert de energiebesparende maatregelen
* verzorgt de financiering ervan

* garandeert de energiebesparing

Daarnaast is de ESCo sinds 1 april 2011 verantwoordelijk geworden voor het beheer en onderhoud van de negen Rotterdamse zwembaden. De looptijd van het OEPC-contract is tien jaar en de investeringen die de ESCo doet worden gedurende deze looptijd terugverdiend via een lagere energierekening. De investering in energiebesparende maatregelen is voor de gemeente Rotterdam hiermee budgetneutraal.

Balans tussen investeren en terugverdienen

Achter de schermen heeft er veel innovatie plaatsgevonden om deze ESCo tot stand te kunnen brengen. Zo zijn er modellen gemaakt om per zwembad, met zeer uiteenlopende bouwjaren tussen 1962 en 2007, uit te rekenen wat de optimale balans is tussen een investering en het terugverdienen daarvan via de energierekening.

Uitdaging voor banken

Ook voor banken is de ESCo een compleet nieuw fenomeen gebleken. Vooral het te financieren bedrag, met enkele miljoenen vele malen lager dan bij de klassieke publieke-private samenwerkingsverbanden, de middellange looptijd van tien jaar en de integrale aanpak zorgden voor nieuwe uitdagingen.

Verduurzamen vastgoed haalbaar

Dit contract laat zien dat met het ESCo-concept de businesscase van verduurzaming van bestaand vastgoed haalbaar wordt. De opgedane kennis en ervaring in deze eerste exercitie zijn waardevol voor toekomstige onderhouds- en energieprestatiecontracten. Strukton staat open voor het delen van deze kennis met eigenaren van vastgoed in zowel de publieke als private sector.

Strukton Integrale Projecten