Gemeente Rotterdam

`rotterdam open data lab' van start

08 juli 2011 | Bestuursdienst | persbericht

ODEC presenteert innovatieve, gebruiksklare toepassingen met gemeentelijke data

Hogeschool Rotterdam, Rotterdamse bedrijven in de creatieve sector en de gemeente gaan per 1 september samenwerken om informatie van, over en voor de stad toegankelijk en inzichtelijk maken voor iedereen. In het `Rotterdam Open Data Lab' werken ondernemers, onderzoekers, studenten en gemeentelijke diensten in een inspirerende omgeving samen aan innovatieve toepassingen met open data. Dat heeft innovatiewethouder Korrie Louwes bekendgemaakt tijdens de Open Data Ervaringen Conferentie (ODEC) op donderdag 7 juli.

De gemeente beheert veel informatie die ook voor burgers en bedrijven interessant kunnen zijn. Vaak zijn deze gegevens niet toegankelijk en bruikbaar voor derden. Afgelopen tijd hebben zo'n 200 studenten van de Hogeschool Rotterdam open data toepassingen ontwikkeld met gegevens van zeven gemeentelijke diensten (Bibliotheek, Stadsontwikkeling, Gemeentearchief, Gemeentewerken, GGD en Sport & Recreatie). Zij werden daarin ondersteund door het Rotterdamse bedrijfsleven. In het Rotterdam Open Data Lab krijgt een nieuwe lichting studenten, ondernemers en onderzoekers een vaste werkplek.

Tastbare resultaten zijn er al, zoals de Rotterdam Open Data Store (RODS), een database die open data laagdrempelig toegankelijk maakt en Bridgie, een applicatie voor het mobiele Android platform dat met open data gegevens van de dienst Stadsontwikkeling (verkeer en vervoer), de actuele status van een aantal bruggen in Rotterdam laat zien. Op basis van historische informatie voorspelt Bridgie de gebruiker hoe snel de brug open zal gaan.

Tijdens ODEC konden de deelnemers hun stem uitbrengen op de ontwikkelde open data applicaties. Wethouder Korrie Louwes heeft aan de winnende groep studenten de hoofdprijs uitgereikt. Wethouder Korrie Louwes: "Open data toepassingen dragen bij aan het welzijn van Rotterdammers. Op basis van actuele informatie kunnen zij betere keuzes maken, of het nu gaat om informatie over verkeer, onderwijs of gezondheid. Fantastisch dat scholen, gemeente en bedrijfsleven zich sterk maken om Rotterdam koploper te laten zijn op dit gebied. Rotterdam Open Data Lab is de toekomst!"

Aanvullende informatie

Applicaties Open Data door studenten Hogeschool Rotterdam (PDF, 5MB)