Rijksoverheid

Uitleg eisen tewerkstellingsvergunningen in land- en tuinbouwsector

Nieuwsbericht | 08-07-2011

Minister Kamp heeft in een brief de Tweede Kamer geïnformeerd over hoe het UWV vanaf 1 juli aanvragen voor tewerkstellingsvergunningen in de land- en tuinbouwsector voor seizoenarbeid in behandeling neemt, wanneer er welke beslissingen genomen worden en welke afwegingen daaraan ten grondslag liggen.

Het UWV biedt werkgevers extra hulp bij het vinden van geschikt personeel. Daarnaast is door de uitbreiding van het vrije werknemersverkeer binnen de EU steeds meer arbeidsaanbod uit andere Europese landen beschikbaar gekomen. Omdat het in de land- en tuinbouwsector gaat om laag- en ongeschoold werk, is er in beginsel voldoende prioriteitgenietend arbeidsaanbod beschikbaar. Eerder heeft minister Kamp al aangegeven dat hij daarom vanaf 1 juli van dit jaar de afgifte van het aantal tewerkstellingsvergunningen tot het uiterste wil beperken.

De hoofdregel van de Wet arbeid vreemdelingen is dat een aanvraag voor een tewerkstellingsvergunning moet worden afgewezen als voor de desbetreffende arbeidsplaats prioriteitgenietend aanbod op de arbeidsmarkt beschikbaar is. Prioriteitgenietend aanbod is arbeidsaanbod uit Nederland of uit een ander EU-land (met uitzondering van Bulgarije en Roemenië). Daarnaast geldt onder andere dat de aanvraag om een tewerkstellingsvergunning wordt afgewezen als de werkgever onvoldoende wervingsinspanningen heeft verricht.

Hieronder kunt u de volledige brief met het toetsingskader nalezen. Zie het origineel