Woningcorporatie Ymere

Oplevering 54 nieuwbouw sociale huurwoningen Waterschapsbuurt

8-7-2011

Mix van 14 eengezinswoningen voor grote gezinnen, 30 appartementen en 10 maisonnettes in De Punt, Amsterdam Nieuw-West

Dinsdag 5 juli 2011 onthulden Paulus de Wilt, wethouder Wonen en Stedelijke Vernieuwing van stadsdeel Nieuw-West, Pieter de Jong, lid Raad van Bestuur Ymere, Emile Spek, directeur projectontwikkeling Ymere en bewoner dhr. Abdeslami de nieuwbouwplaquette van het project Waterschapsbuurt.

De onthulling was het moment van de oplevering van de 54 nieuwbouw sociale huurwoningen. De woningen zijn een mix van 14 eengezinswoningen voor grote gezinnen, 30 appartementen en 10 maisonnettes.

Eerst bouwen dan slopen
De Waterschapsbuurt maakt deel uit van het vernieuwingsgebied De Punt, het gebied in de omgeving van het Dijkgraafplein. In verschillende fasen worden in totaal 294 woningen in de Waterschapsbuurt teruggebouwd. De ongeveer 300 huidige woningen worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw.

Ymere heeft samen met de bewonerscommissie een Sociaal Plan opgesteld om zo goed mogelijk aan de woonwensen van de bewoners tegemoet te komen. In de nieuwbouw nemen de huidige bewoners uit de te slopen woningen hun intrek.

Architectuur en openbare ruimte
De nieuwe sociale huurwoningen zijn gebouwd op de hoek van de Waterschapstraat en Hoogheemraadweg. Het ontwerp van de nieuwbouw van Architectenbureau Boparai Associates is geïnspireerd op de Bossche School, een herkenbare en tijdloze architectuurstijl.

De nieuwe woonwijk krijgt een vriendelijk, overzichtelijk en vooral groen karakter. Goede architectuur helpt daarbij door een open en samenhangende structuur aan te brengen.

Alle woningen krijgen een eigen buitenruimte in de vorm van een terras, balkon of tuin. Alleen maar steen draagt niet bij aan het gevoel van betrokkenheid en verbondenheid. Samen met het stadsdeel wordt de openbare ruimte opnieuw ingericht.

Vernieuwing De Punt
In de nabijgelegen Hoogheemraadbuurt ontwikkelt Ymere samen met Bouwfonds 42 eengezinswoningen in het project Westerpunt. De eerste woningen van dit project worden dit najaar opgeleverd. De laatste 14 woningen zijn nu in verkoop.

Om de wijk tijdens de vernieuwing leefbaar te houden investeren Ymere en het stadsdeel in het interim-beheer voor de buurt. Ook wordt er samen met bewoners gewerkt aan een Sociaal Programma waarin activiteiten staan op het gebied van sociale samenhang, veiligheid en maatschappelijke ontwikkeling.

www.wonenindepunt.nl