Woningcorporatie Ymere

Moderne maatregelen voor een lagere energierekening

8-7-2011

Zonnepanelen en Led-verlichting voor woonblok Adolf van Nassaustraat Bos en Lommerweg in Amsterdam-West

Woningcorporatie Ymere heeft een woonblok met 207 appartementen tussen de Adolf van Nassaustraat Bos en Lommerweg in Amsterdam West een stuk energiezuiniger gemaakt.

Tot nu toe werd het complex collectief verwarmd, met cv-ketels die aan vervanging toe waren. De modernste hoogrendementsketels, zonnepanelen op het dak en Led-verlichting voor de gemeenschappelijke ruimtes zorgen vanaf nu voor een lagere energierekening voor de bewoners.

Zuiniger stoken
Voorheen werden de energiekosten per woning berekend naar oppervlakte van de woning en niet naar verbruik. Met de nieuwe collectieve cv-ketels met meters op iedere verwarming, kan het daadwerkelijke verbruik per woning doorberekend worden. Met inzicht in het eigen verbruik, is de bewoner eerder bereid wat zuiniger te stoken.

Duurzame verlichting
Behalve de cv-installatie was ook de verlichting van gemeenschappelijke ruimtes en de binnentuin niet optimaal. Ymere koos ervoor om alle lampen hier te vervangen door LED-verlichting en die met bewegingssensoren te laten aansturen.

Ter vergelijking: een oude lamp gebruikt 15 Watt en een nieuwe LED-lamp maar 3. De nieuwe verlichting is niet alleen energiezuinig maar zorgt ook voor een veiliger gevoel onder de huurders.

Energie van de zon
Op het dak van het complex zijn maar liefst 56 zonnepanelen geplaatst die jaarlijks ongeveer 10.500 kWh aan energie produceren, bedoeld voor de gemeenschappelijke LED-verlichting. Om een idee te geven: dat is goed voor het totale elektraverbruik van drie gezinnen per jaar.

Overdag worden de accus geladen om s avonds de verlichting in de algemene ruimtes en in binnentuin te laten branden. De extra geproduceerde energie wordt teruggeleverd aan het energiebedrijf. Dit is een continu proces. De combinatie van LED-verlichting, zonnepalen en de nieuwe cv-installatie van dit complex vraagt jaarlijks 35.000 kWh minder stroom en zorgt voor 17.000 kg. minder CO2 uitstoot.

Goed voor de portemonnee
Ymere is als woningcorporatie een enthousiast deelnemer aan projecten die zich richten op energiebesparing en een duurzame toekomst. Het energiebeleidplan van Ymere stuurt nadrukkelijk op de vermindering van woonlasten van huurders en duurzame innovatie. Goed voor het milieu én goed voor de portemonnee van bewoners.