Unicef


Bijna 2 miljoen kinderen lopen gevaar in Hoorn van Afrika

Bijna 2 miljoen kinderen onder de 5 jaar lopen in Oost-Afrika het risico te sterven van de honger. Door een dodelijke combinatie van extreme droogte - de ernstigste in 60 jaar - én stijgende voedselprijzen dreigt een voedselcrisis in de regio. 2011-07-08

08 juli 2011

UNICEF levert schoon drinkwater, voedsel en medische zorg aan hen die het grootste risico lopen. In de meest getroffen gebieden verspreidt UNICEF speciaal calorierijk voedsel voor de behandeling van tienduizenden zwaar ondervoede kinderen.

De huidige crisis is een gevolg van droogte, conflicten en sterk gestegen voedselprijzen.

Nu hebben meer dan 9 miljoen mensen al dringend humanitaire hulp nodig. Bijna 2 miljoen van hen zijn nog geen vijf jaar. In Noord-Kenia is nu ruim 25 procent van de kinderen ondervoed en in het Turkana-district bedraagt het ondervoedingspercentage zelfs 37,4 procent. Duizenden families trekken vanuit Somalië naar opvangkampen in Dolo Ado in Ethiopië en Dadaab in Kenia, die nu al overbevolkt zijn.

UNICEF brengt voedsel, schoon water en zorg

UNICEF helpt ondervoede kinderen en werkt daarbij samen met overheden en andere hulporganisaties. Daarnaast zorgt UNICEF samen met haar partners ervoor dat kinderen schoon water, vaccinaties en andere gezondheidszorg krijgen en dat in de vluchtelingenkampen de hygiënische omstandigheden verbeteren.

Deze hulp staat echter onder druk door tekort aan fondsen en doordat in sommige delen van de Hoorn hulpverleners geen toegang krijgen tot de bevolking.

UNICEF roept regeringen en donoren op om snel in actie te komen voor de kinderen in deze regio. Als er niet wordt ingegrepen, kunnen miljoenen kinderen en vrouwen ziek worden of zelfs overlijden.