CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

Amerika schort mogelijk PA-subsidie op

vr 08-07-2011

De Amerikaanse Senaat heeft woensdag 6 juli een wetsvoorstel aangenomen, dat oproept tot het stopzetten van steun aan de Palestijnse Autoriteit, als deze doorgaat met haar plannen om eenzijdig een Palestijnse staat uit te roepen. De verwachting is dat tijdens de Algemene Vergadering van de VN in september de Palestijnse president Abbas een motie zal indienen om een Palestijnse staat uit te roepen. De VS vinden dat die staat alleen tot stand mag komen door vredesbesprekingen met Israel.

De stemming in de senaat was unaniem: alle 89 aanwezige leden stemden voor en naar verwacht zal een soortgelijk voorstel ook door het Huis van Afgevaardigden worden aangenomen.

Geen ander land geeft meer aan de PA dan de VS en het wegvallen van Amerikaanse steun zou daarom een heel groot probleem kunnen worden op de Westoever. Een Israelische functionaris stelde zelfs dat er 'zonder het Amerikaanse geld, er geen Palestina is'.

Binnen de PA zouden de meningen over de te volgen route dan ook verdeeld zijn: sommigen willen juist naar de VN stappen om hun geloofwaardigheid bij de Palestijnse bevolking te behouden, anderen zijn van mening dat het de reputatie van de PA te veel schade zou kunnen toebrengen.

Naast het bezwaar dat het eenzijdig uitroepen van een Palestijnse staat niets positiefs bijdraagt aan de situatie in het Midden-Oosten en deze waarschijnlijk verergert, is er natuurlijk ook het probleem van de 'verzoening' tussen Fatah en Hamas. Er is een nauw verband tussen de twee kwesties: het was duidelijk dat de vete tussen de twee partijen en daarmee de splitsing van de Palestijnse gebieden, het uitroepen van één staat zeer ongeloofwaardig maakten. De verzoening was dan ook bedoeld om te laten zien dat het wel degelijk één land is en dat de Palestijnen klaar zijn voor hun eigen staat.

De samenwerking met de terroristische organisatie Hamas, riep echter internationaal veel weerstand op. Ook het wetsvoorstel van woensdag ging hier op in, door president Obama te verzoeken de steun voor de Palestijnse Autoriteit in te trekken, zolang het verdrag tussen Hamas en Fatah stand houdt.

Of de verzoening stand zal houden tot in september is overigens nog maar de vraag: momenteel hebben beide partijen ruzie over wie er in de interimregering plaats zullen nemen. Fatah wil dat de huidige premier Salam Fayyad ook in de nieuwe regering premier wordt, maar Hamas heeft dit afgewezen. Daarnaast claimt Hamas dat de Palestijnse Autoriteit op de Westoever allerlei Hamasactivisten heeft gearresteerd, hetgeen tegen de overeenkomst zou indruisen.