gaslekkages in de Noordzee Grote tekst

GroenLinks wil einde aan olie- en gaslekkages in de Noordzee

Vrijdag 8 juli 2011, 14:16u - Liesbeth van Tongeren
GroenLinks wil opheldering van minister Verhagen over gas- en olielekkages in de Noordzee. Elke week vervuilen olie- en gaslekkages de Noordzee. Dat bericht de Britse krant Guardian. Uit de stukken die de Guardian wist te bemachtigen blijkt dat Shell één van de slechtste jongetjes van de klas is. Als het klopt dat olie- en gaslekkages eerder regel dan uitzondering zijn, dan moeten we snel actie ondernemen.

GroenLinks Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren:

"De bijzondere natuur in de Noordzee verdient onze bescherming. We moeten maatregelen nemen om de Noordzee weer schoon te krijgen. Een groot deel van de vis die in de winkels ligt, komt uit de Noordzee. Het is zaak om ervoor te zorgen dat die vis schoon is."

Verouderde technologie

De Guardian schrijft dat de oudste olie- en gasplatforms het gevaarlijkst zijn. Enerzijds omdat het om verouderde technologie gaat, anderzijds omdat olie- en gasbedrijven te weinig investeren in de veiligheid van deze platforms. GroenLinks vindt dat minister Verhagen en zijn Europese collega's oliebedrijven als Shell moeten dwingen om in de veiligste technologieën te investeren.

"Tot nu toe hebben oliebedrijven ons voorgehouden dat het ongeluk met de Deepwater Horizon een incident was. Daar begin ik nu toch sterk aan te twijfelen. We moeten toe naar een schone energievoorziening. Met energie uit zon en wind houden we onze lucht en onze zeeën schoon. Maar zolang we nog olie en gas gebruiken, moeten de boorplatforms zo veilig mogelijk zijn", aldus Van Tongeren.

Vragen van het lid Van Tongeren aan de minister:


1. Heeft de minister kennis kunnen nemen van het bericht `Oil and gas spills in North Sea every week, papers reveal'*?


2. Klopt het dat er in 2009 en 2010 meer dan honderd ongepubliceerde olie- en gaslekkages hebben plaatsgevonden op boorplatforms in de Noordzee?


-Zo ja, is de minister bereid om zich er in Europees verband voor in te zetten dat olie- en gasbedrijven verplicht worden om in de nieuwste en veiligste technologieën te investeren?


3. Is de minister bereid om in Europees verband te pleiten voor een strenge sanctionering, waarbij een platform na de derde lekkage gesloten wordt?


4. Klopt het dat Shell behoort tot de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de meeste lekkages?


-Zo ja, wat gaat de minister doen om ervoor te zorgen dat Shell de veiligheid op haar boorplatforms zo snel mogelijk op orde krijgt?


5. Is de minister bereid om alle informatie over olie- en gaslekkages openbaar te maken?

Zo nee, waarom niet?


*
http://www.guardian.co.uk/environment/2011/jul/05/oil-gas-spills-north- sea?CMP=twt_fd